Μεγιστάνας των επιχειρήσεων, ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ροντόλφο Ερνάντες, ο οποίος προκάλεσε σοκ στην χώρα του, την Κολομβία, όταν προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών απέναντι στον αριστερό Γκουστάβο Πέτρο, θεωρεί ότι το μήνυμά του κατά της διαφθοράς αρκεί για να του εξασφαλίσει τη νίκη.

Ο 77χρονος πρώην δήμαρχος της πόλης Μπουκαραμάνγκα στα βόρεια της χώρας, εξασφάλισε το 28,2% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών επικρατώντας του υποψήφιου της Δεξιάς Φεντερίκο Γκουτιέρες που ήρθε τρίτος, αποτέλεσμα το οποίο εξέπληξε αρκετούς και σηματοδοτεί μια άνευ προηγουμένου ήττα για την παράταξη που μονοπώλησε την εξουσία επί δεκαετίες στο κράτος των Άνδεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πέτρο, ο οποίος αναμενόταν να κερδίσει τον πρώτο γύρο εξασφάλισε το 40%. Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 19 Ιουνίου.

Οι δημοσκοπήσεις ενόψει του πρώτου γύρου έδειχναν ότι ο Ερνάντες, ο οποίος έχει εξασφαλίσει πλέον την στήριξη του Γκουτιέρες και πιθανόν πολλών από τους υποστηρικτές του, θα έπεται με μικρή διαφορά του Πέτρο στον δεύτερο γύρο.

«Πετύχαμε ένα ιστορικό αποτέλεσμα, ένα αποτέλεσμα που συντάραξε τα θεμέλια της διεφθαρμένης εξουσίας όλων των πρόσφατων κυβερνήσεων», έγραψε ο Ερνάντες σε μήνυμά του που ανέβασε στο Facebook μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το έθνος της εντιμότητας κέρδισε. Σήμερα οι κλίκες που νόμιζαν ότι μπορούν να κυβερνούν για πάντα έχασαν», δήλωσε.

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος, τον οποίο χαρακτηρίζουν “Κολομβιανό Ντόναλντ Τραμπ”, ενώ εμφανισιακά θυμίζει και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έχει δεσμευτεί, όχι μόνο να καταπολεμήσει τη διαφθορά, αλλά και να μειώσει τα φορολογικά βάρη.

Παρότι όμως παρουσιάζεται ως πολέμιος της διαφθοράς της πολιτικής ελίτ, ο Ερνάντες βρίσκεται στο επίκεντρο μιας έρευνας του γενικού εισαγγελέα επειδή φέρεται ότι παρενέβη σε έναν διαγωνισμό για την αποκομιδή των σκουπιδιών όσο ήταν δήμαρχος προκειμένου να επωφεληθεί μια εταιρεία την οποία προωθούσε ο γιός του.

Ο ίδιος διαψεύδει τις κατηγορίες και επιμένει ότι αυτές έχουν στόχο να πλήξουν την προσπάθειά του να εκλεγεί πρόεδρος.

Και δεν είναι το μοναδικό σκάνδαλο στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται.

Παραιτήθηκε από δήμαρχος όταν ο γενικός εισαγγελέας τον κατηγόρησε επειδή συμμετείχε σε κομματική διαδικασία –κάτι που απαγορεύεται στους εκλεγμένους κολομβιανούς αξιωματούχους– ενώ είχε τεθεί και σε διαθεσιμότητα επειδή χαστούκισε έναν δημοτικό σύμβουλο και τον αποκάλεσε “κάθαρμα”.

Επίσης, μια φορά είχε πει σε εκπομπή τοπικού ραδιοφώνου ότι θαυμάζει τον Αδόλφο Χίτλερ, μιλώντας αργότερα για “λεκτικό ατόπημα” και εξηγώντας ότι τον μπέρδεψε με τον Αλβέρτο Αϊνστάιν.

Ο λεγόμενος και «υποψήφιος του ΤikΤok» ή αλλιώς “Τiktokero” (όπως αποκαλείται ο χρήστης της συγκεκριμένης πλατφόρμας), λόγω της βαρύτητας που έδωσε στις προεκλογικές διαφημίσεις στο εν λόγω μέσο, κέρδισε κάποιες από τις συντηρητικότερες εκλογικές περιφέρειες της χώρας, δείγμα απόρριψης του status quo ακόμη και στους κόλπους των πιο συντηρητικών ψηφοφόρων.

Σε ένα από τα εκκεντρικά βίντεο που ανέβασε στο TikTok, εμφανιζόταν ο ίδιος να οδηγεί ηλεκτρικό πατίνι, ενώ σε ένα άλλο έδειχνε χαλαρός με το μαγιό του να περνάει χρόνο με την οικογένειά του και να δέχεται μια ζωγραφιά από την εγγονή του.

Ο Ερνάντες ανεβάζει κατά μέσο όρο ένα βίντεο την ημέρα, συχνά χιουμοριστικό, ενώ ασχολείται συστηματικά με το Facebook και το Instagram.

Ο πατέρας του, ο οποίος ήταν αγρότης, είχε κρατηθεί επί μήνες όμηρος από την οργάνωση FARC (τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας) δεκαετίες πριν, ενώ η κόρη του, η Χουλιάνα, είχε απαχθεί από τους αντάρτες του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), το 2004, σε ηλικία 23 ετών. Ήταν φοιτήτρια της Νομικής.

Ο ίδιος θεωρεί ότι δολοφονήθηκε κατά την κράτησή της, αλλά έχει πει ότι, σε περίπτωση εκλογής του, θα εξέταζε το ενδεχόμενο ειρηνευτικών συνομιλιών με τον ELN και θα συνέχιζε να εφαρμόζει την συμφωνία του 2016 με την FARC.

Ο Ερνάντες κέρδισε την συμπάθεια πολλών Κολομβιανών όταν ρωτήθηκε σε μια τηλεοπτική του εμφάνιση για την κόρη του.

Απάντησε ότι ο ELN είχε ζητήσει λύτρα δύο εκατομμυρίων δολαρίων για την απελευθέρωσή της, αλλά εκείνος αρνήθηκε να τα καταβάλει με το επιχείρημα ότι αυτό θα εξέθετε την οικογένειά του σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ο Ερνάντες έχει επίσης δεσμευτεί ότι θα ενισχύσει τον νόμο και την τάξη και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας παρότι δεν έχει αναφερθεί λεπτομερώς σε αυτά τα σχέδιά του.

Πολιτικός μηχανικός, ο ίδιος λέει ότι συγκέντρωσε την περιουσία του που ανέρχεται σε 100 εκατομμύρια δολάρια μέσω της κατασκευαστικής του εταιρείας και έχει δεσμευτεί ότι, αν εκλεγεί, θα δωρίσει τον προεδρικό του μισθό.

Με την απογοήτευση των Κολομβιανών από την πολιτική, ίσως οι παράγοντες που αναμενόταν να επηρεάσουν αρνητικά την προεκλογική εκστρατεία του Ερνάντες τελικά να την ενίσχυσαν.

Ως ανεξάρτητος, ο Ερνάντες δεν συμμετείχε σε κάποια εσωκομματική εκλογική διαδικασία, γεγονός που σημαίνει ότι είχε μικρότερη έκθεση στα ΜΜΕ σε σχέση με άλλους υποψήφιους.

Επίσης δεν πραγματοποίησε προεκλογικές συγκεντρώσεις και απέφυγε τις τηλεμαχίες, επικεντρώνοντας αντίθετα το ενδιαφέρον του στην επικοινωνία μέσω των social media και αυξάνοντας μάλιστα γρήγορα τους ακολούθους τους σε πάνω από μισό εκατομμύριο και τα likes στα βίντεό του σε πάνω από 4 εκατομμύρια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης