Ρωγμές στον πάγο αποτελούν θετικό προμήνυμα για τη διάσωση του ρωσικού πλοίου

Ρωγμές στον πάγο αποτελούν θετικό προμήνυμα για τη διάσωση του ρωσικού πλοίου
Οι πάγοι που έχουν παγιδεύσει ένα ρωσικό πλοίο με 74 επιβαίνοντες στην Ανταρκτική φαίνεται πως αρχίζουν και σπάζουν σήμερα, αυξάνοντας τις ελπίδες για τη διάσωσή του, καθώς το παγιδευμένο σκάφος το πλησιάζει ένα ισχυρό αυστραλιανό παγοθραυστικό.

Το παγιδευμένο στον πάγο πλοίο, το «Akademik Shokalskiy», απέπλευσε από τη Νέα Ζηλανδία στις 28 Νοεμβρίου για μια χρηματοδοτημένη από ιδιωτικά κεφάλαια αποστολή με την ευκαιρία της 100ής επετείου του ταξιδιού του Αυστραλού εξερευνητή Ντάγκλας Μόσον στην Ανταρκτική.

Στις 24 Δεκεμβρίου το «Akademik Shokalskiy» παγιδεύτηκε στον πάγο. Μέσα στο πλοίο βρίσκονται επιστήμονες και τουρίστες, πολλοί από τους οποίους είναι Αυστραλοί, και ρωσικό πλήρωμα. Το αυστραλιανό παγοθραυστικό «Aurora Australis» αναμένεται να φθάσει στο ρωσικό πλοίο απόψε γύρω στα μεσάνυχτα.

Νωρίτερα ένα κινεζικό παγοθραυστικό δεν κατάφερε να σπάσει τους πάγους, όμως ο σημερινός καιρός είναι ευνοϊκός για την επιχείρηση διάσωσης.

«Οι συνθήκες φαίνεται πως έχουν βελτιωθεί, ο πάγος μοιάζει να μαλακώνει και εμφανίζονται μερικές ρωγμές» δήλωσε η Λάιζα Μάρτιν της Αυστραλιανής Αρχής Ναυτιλιακής Ασφάλειας, η οποία συντονίζει τη διάσωση.

Το πώς ακριβώς θα πραγματοποιηθεί η διάσωση θα αποφασισθεί όταν το «Aurora» φθάσει στην περιοχή, πρόσθεσε η Μάρτιν.

Οι επιβαίνοντες στο ρωσικό πλοίο είναι σε καλή κατάσταση και δεν αντιμετώπισαν άμεσο κίνδυνο. «Προσβλέπουμε κυρίως στο "Aurora" για να μας βγάλει από εδώ» έγραψε σήμερα σ' ένα ηλεκτρονικό μήνυμά του προς το Ρόιτερς ο Κρις Τέρνι, Αυστραλός καθηγητής και επιβάτης στο ρωσικό πλοίο, ο οποίος ηγείται της αποστολής.

«Ευτυχώς μερικές ρωγμές έχουν ανοίξει σήμερα στην επιφάνεια από τους ασθενέστερους ανέμους και τον ήλιο» πρόσθεσε ο Τέρνι.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου 2013, 17:37