Επιστήμονες από το ρωσικό Ινστιτούτο Γεωλογίας και Γεωφυσικής Trofimuk ανακάλυψαν μια άγνωστη μέχρι στιγμής ήπειρο με την ονομασία Aρκτίδα, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της παλαιομαγνητικής ανάλυσης, μετέδωσε η ρωσική εφημερίδα Izvestia.

Σύμφωνα με την έρευνα, η ήπειρος, η οποία τώρα βρίσκεται κυρίως κάτω από το νερό, απαντάται δύο φορές στην ιστορία της Γης. Πρώτα ως μέρος της υπερηπείρου Ροδινίας πριν από 750 εκατομμύρια χρόνια και έπειτα ως μέρος της υπερηπείρου Παγγαίας, η οποία υπήρξε περίπου πριν 335 εκατομμύρια χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά τη διάλυση της Παγγαίας και τη δημιουργία του Αρκτικού Ωκεανού, τμήματα της «δεύτερης» Αρκτίδας διασκορπίστηκαν σε ολόκληρο το βόρειο πόλο, δημιουργώντας τον αρκτικό ύφαλο.

Η ανακάλυψη αυτή καταρρίπτει τη θεωρία ότι η Αρκτική ήταν η μυθική Υπερβορεία μια βόρεια χώρα που περιγράφεται σε αρχαία ελληνικά κείμενα.

Η τελευταία φορά που η ήπειρος αυτή υπήρξε ήταν πριν από αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια, και δεν υπήρχε κανένας πολιτισμός τότε, ανέφερε σχετικά ερευνητής του Ινστιτούτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: Sputnik 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης