Η ρωσική Βουλή αναμένεται να εξετάσει νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή προστίμου 18.000 λιρών (ή 22.500 ευρώ) σε διαδηλωτές που προβαίνουν σε αξιόποινες πράξεις. Πρόκειται πραγματικά για μια υπέρογκη αύξηση, αν σκεφτεί κανείς ότι το πρόστιμο που ισχύει σήμερα ανέρχεται σε μόλις 2 λίρες!

Την ώρα που το κύμα διαμαρτυριών ενάντια στον Βλαντιμίρ Πούτιν γιγαντώνεται, το καινούργιο νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την επιβολή προστίμου ύψους 30.000 λιρών (ή 37.500 ευρώ) στους διοργανωτές διαδήλωσης κατά την οποία εκδηλώνονται ταραχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το εν λόγω νομοσχέδιο προτάθηκε από το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του Βλ. Πούτιν και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα «περάσει» από την πλειοψηφία της Βουλής.

Πολιτικοί αναλυτές, ωστόσο, λένε ότι τα τεράστια πρόστιμα θα εκνευρίσουν τους ειρηνικούς διαδηλωτές και θα προκαλέσουν την ακόμα μεγαλύτερη αντίδραση του κινήματος της αντιπολίτευσης.

Όπως, μάλιστα, διατείνεται ρεπορτάζ του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Gazeta.ru, που επικαλείται ανώνυμη κυβερνητική πηγή, η Ενωμένη Ρωσία σχεδιάζει να προχωρήσει το θέμα περισσότερο και να προτείνει τη φυλάκιση έως και πέντε χρόνια των διαδηλωτών που παρανομούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την απόφαση του Πούτιν να μην παραστεί στη Σύνοδο του Καμπ Ντέιβιντ και να στείλει αντ’ αυτού τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, εντείνουν τις ανησυχίες για το πού το πάει η «παλιά – νέα» προεδρία της Ρωσίας. Στελέχη της αντιπολίτευσης σπεύδουν να μεταφράσουν αυτή την κίνηση σε αμηχανία του προέδρου Πούτιν απέναντι στους δυτικούς ηγέτες, πολλοί εκ των οποίων «τον μισούν». Εκεί έγκειται και η απροθυμία του Ρώσου προέδρου να τους αντιμετωπίσει πρόσωπο με πρόσωπο, όπως υποστηρίζουν.

Η ιδέα για επιβολή προστίμου έχει προκαλέσει την αντίδραση αρκετών πολιτικών, καθώς, αν και εμπεριέχει στοιχεία λογικής, όπως λένε, δεν έρχεται στην πλέον κατάλληλη στιγμή, αφού θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέες ταραχές στους δρόμους των μεγάλων πόλεων.

Μέλη της αντιπολίτευσης φοβούνται ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους Ρώσους αστυνομικούς.

Στις 8 Μαΐου επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 15 ημερών στον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, για αντίσταση κατά της αρχής. Ωστόσο, βίντεο από κάμερα κινητού τον δείχνει να συμμορφώνεται την ώρα της σύλληψής του.

Η καταστολή κάποιες φορές λαμβάνει και διαστάσεις γελοιότητας. Δασκάλα που πήγε τους μαθητές της στο πάρκο, με σκοπό να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στο πλαίσιο των εορτασμών για την Ημέρα της Νίκης, προσήχθη από την αστυνομία με την κατηγορία ότι δεν είχε λάβει σχετική άδεια! Στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερη, με τη σύσταση όμως να μη λάβει άλλες τέτοιες «εξωφρενικές» πρωτοβουλίες στο μέλλον…!

Επιμέλεια: Χριστίνα Ρωμηού

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης