Το κυβερνών κόμμα της «Ενιαίας Ρωσίας», σε μια ασυνήθιστη ανατροπή, κατέγραψε πτώση των ποσοστών του στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής, παρότι οι υποψήφιοι του αναδείχθηκαν νικητές στις περισσότερες περιοχές. Οι πολιτικοί του ηγέτες όπως και οι αρμόδιοι για την εκλογική διαδικασία, αποδίδουν την ανατροπή αυτή στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης που προγραμματίζει η ρωσική κυβέρνηση.

Τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής για τους επικεφαλής στο ένα τρίτο των περιφερειών της Ρωσίας, υπήρξαν τα χειρότερα για το κυβερνών κόμμα της «Ενιαίας Ρωσίας», το οποίο έχει την υποστήριξη του προέδρου Πούτιν, από τις εκλογές για τους επικεφαλής των περιφερειών (σ.σ. κυβερνητών) του 2012.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέσσερις υποψήφιοι του Κρεμλίνου θα συμμετάσχουν στο δεύτερο γύρο. Οι δύο βγήκαν δεύτεροι καθώς την πρώτη θέση στην μια περίπτωση κατέλαβε ένας κομμουνιστής υποψήφιος και στην άλλη ένας εθνικιστής. Οι άλλοι δύο βγήκαν πρώτοι, αλλά δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν ποσοστό μεγαλύτερο του 50% για να έχουν μια καθαρή νίκη.

Ρώσοι πολίτες που τάσσονται κατά της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης, την οποία προβλέπει το νέο νομοσχέδιο της ρωσικής κυβέρνησης (σ.σ. για τους άνδρες από τα 60 στα 65 έτη και για τις γυναίκες από τα 55 στα 60) συμμετείχαν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την ρωσική επικράτεια, κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας για τις περιφερειακές εκλογές.

Η αστυνομία συνέλαβε χθες περισσότερα από 1.000 άτομα σύμφωνα με τα στοιχεία της OVD-Info, μιας οργάνωσης υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς ο φυλακισμένος ηγέτης της εξωκομματικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι είχε απευθύνει έκκληση στους συμπατριώτες του να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Έλλα Παμφίλοβα δήλωσε ότι είναι προφανές ότι η σχεδιαζόμενη αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, συνέβαλλε στο να καταγράψουν οι ψηφοφόροι στην κάλπη την δυσαρέσκεια τους, κάτι, που όπως είπε, είναι μια ένδειξη ενός αυθεντικού πολιτικού ανταγωνισμού».

«Είναι ένα καλό μάθημα για τον καθένα» δήλωσε η ίδια κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου και προσέθεσε, ότι «είναι πολύ χρήσιμο για το κόμμα της εξουσίας να ταρακουνηθεί λιγάκι».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σχολιάζοντας από το Βλαδιβοστόκ όπου βρίσκεται το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών είπε ότι δεν εξεπλάγη από το γεγονός σε τέσσερις περιφέρειες θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές. και προσέθεσε ότι «είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό φαινόμενο».

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μενβέντεφ, ο οποίος ηγείται του κυβερνώντος Κόμματος είπε ότι προεκλογική εκστρατεία διεξήχθη μέσα σε δύσκολες συνθήκες. «Έγινε μια έντονη δημόσια συζήτηση στην κοινωνία για το σύνολο των αλλαγών, περιλαμβανομένων και των αλλαγών που προβλέπει των νομοσχέδιο για τις συντάξεις. Αυτό αναμφίβολα προκάλεσε ένταση στην προεκλογική εκστρατεία και την πολιτική αντιπαράθεση», δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός.

Το κυβερνών κόμμα της «Ενιαίας Ρωσίας» έχασε έδαφος και από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσίας και το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (σ.σ. Εθνικιστικό) σε μερικές περιοχές όπου διεξήχθησαν και εκλογές για τα τοπικά κοινοβούλια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης