Το ρωσικό κοινοβούλιο ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία την Τετάρτη την πολύκροτη τροπολογία που προβλέπει μείωση των ποινών για κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας. Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση οργανώσεων προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών που φοβούνται ότι θα ενθαρρυνθεί η οικογενειακή βία.

Η τροπολογία, την οποία ενέκρινε η κρατική Δούμα στη δεύτερη από τις τρεις αναγνώσεις της με 385 ψήφους έναντι δύο, μετατρέπει τον ξυλοδαρμό συγγενικού προσώπου από ποινικό αδίκημα σε πλημμέλημα σε όσες περιπτώσεις δεν προκαλείται σοβαρή σωματική βλάβη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσοι υποστηρίζουν αυτή την αλλαγή, περιλαμβανομένων μελών του κόμματος Ενωμένη Ρωσία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, λένε ότι θέλουν να προστατεύσουν το δικαίωμα των γονέων να πειθαρχούν τα παιδιά τους και να περιορίσουν τη δυνατότητα του κράτους να αναμιγνύεται στην οικογενειακή ζωή.

«Πρόκειται για μια ιστορική ψηφοφορία επειδή σε ορισμένες χώρες ο ρόλος του κράτους στην οικογενειακή ζωή είναι πάρα πολύ μεγάλος» δήλωσε ο Αντρέι Ισάγεφ, βουλευτής του κόμματος Ενωμένη Ρωσία. «Η σημερινή ψηφοφορία θα τερματίσει τέτοιες πρακτικές στη Ρωσική Ομοσπονδία.»

Υποστηρικτές της τροπολογίας υπογραμμίζουν πως η πρόκληση σοβαρής σωματικής βλάβης θα παραμείνει ποινικό αδίκημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την άλλη πλευρά, οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών καταγγέλλουν πως η τροπολογία αποτελεί οπισθοδρόμηση: “Αυτός ο νόμος καλεί για την αθώωση των τυράννων του σπιτιού” δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters η Μαρία Μόχαβα, εκτελεστική διευθύντρια του κέντρου κρίσεων για θύματα κακοποίησης, “Sisters”.

Το μήνυμα, το οποίο στέλνει η εν λόγω τροπολογία, είναι «ας μην τιμωρούμε κανέναν που δέρνει μέλη της οικογένειάς του, διότι απλούστατα έχει το δικαίωμα να το κάνει» συνέχισε.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως είναι σημαντικό να υπάρξει διάκριση ανάμεσα στις «οικογενειακές σχέσεις» και σε επαναλαβανόμενα περιστατικά βίας.

 Για να γίνει νόμος, η τροπολογία πρέπει να περάσει από μία ακόμη ανάγνωση και να εξασφαλίσει την έγκριση του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, της άνω βουλής.

Κάθε χρόνο έως και 14.000 γυναίκες πεθαίνουν στη Ρωσία από τα χέρια των συζύγων τους ή άλλων συγγενών, αναφέρει έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύθηκε το 2010.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης