Η εφημερίδα «Vedomosti» έγραψε την Τρίτη ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) και το ρωσικό Υπουργείο Εσωτερικών θεωρούν περιττό το να συμπεριληφθούν στον Ποινικό Κώδικα της Ρωσίας τα «βασανιστήρια» ως νέα σύσταση εγκλήματος. Αυτή ήταν η απάντηση των δύο κρατικών θεσμών προς το Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που τελεί υπό την αιγίδα του Ρώσου προέδρου, το οποίο προέβη στην εν λόγω σύσταση ώστε ο ρωσικός Ποινικός Κώδικας να αντιστοιχηθεί με τη Σύμβαση του ΟΗΕ κατά των βασανιστηρίων.

Σχετική πρόταση να προστεθεί στον Ποινικό Κώδικα άρθρο περί διάπραξης βασανιστηρίων είχε κάνει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μιχαήλ Φεντότοφ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την εκτίμησή του, τέτοιου είδους εγκλήματα τιμωρούνται με βάση άλλα άρθρα που αντιβαίνουν στο Σύνταγμα. Το 2018 είχε δοθεί στη δημοσιότητα βίντεο από το σωφρονιστικό ίδρυμα του Γιαροσλάβλ ΙΚ-1, το οποίο έδειχνε ότι είχαν γίνει βασανιστήρια εις βάρος του κρατουμένου Γιεβγκένι Μακάροφ.

Με πρωτοβουλία τότε του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ασκήθηκε ποινική δίωξη σύμφωνα με το άρθρο 286 του Ποινικού Κώδικα (για υπέρβαση καθήκοντος), βάση της οποίας κατηγορούνται 12 υπάλληλοι του σωφρονιστικού ιδρύματος.

Την Τρίτη ο Φεντότοφ επανέλαβε ότι θεωρεί αναγκαίο να συμπεριληφθεί νέο άρθρο για τα βασανιστήρια στον Ποινικό Κώδικα, επειδή κατά την άποψή του θα δοθεί η δυνατότητα να συστηματοποιηθεί η νομοθεσία στον τομέα αυτό. «Σήμερα στη χώρα μας τα βασανιστήρια, όπως και σημαντικά πιο μικρές παραβάσεις, εμπίπτουν σ’ ένα άρθρο, όλα σε ένα καλάθι. Μας ρωτούν ”Πόσες καταγραφές βασανιστηρίων έχετε;”. Κι εμείς δεν ξέρουμε» δήλωσε ο Φεντότοφ στους δημοσιογράφους και προσέθεσε: «Αυτό δεν συνιστά ενίσχυση των ευθυνών ούτε αποποίηση των ευθυνών, αλλά εξάλειψη της αταξίας που επικρατεί στη νομοθεσία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) δεν υποστήριξε την πρόταση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη δημιουργία ενιαίας βάσης δεδομένων για τους συλληφθέντες, στην οποία να έχουν πρόσβαση οι συνήγοροι και οικείοι τους, γράφει η εφημερίδα «Kommersant». Η ρωσική μυστική υπηρεσία εξέφρασε τους φόβους της ως προς την πρόταση αυτή, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρξουν διαρροές στοιχείων που αναφέρονται σε κατηγορουμένους για εσχάτη προδοσία ή για κατασκοπεία. Η απάντηση της FSB αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η FSB επισημαίνει ότι η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει «τον ισχύοντα δικαιικό μηχανισμό υπεράσπισης των δικαιωμάτων του υπόπτου (κατηγορούμενου) που αφορά στην ενημέρωση για τη σύλληψή του και την πρόσβαση του συνηγόρου του σ’ αυτόν ώστε να του παράσχει τη νομική συνδρομή του».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης