Ρωσία: Ειδησεογραφική ιστοσελίδα ανακοίνωσε ότι κλείνει καθώς χαρακτηρίστηκε «ξένος παράγοντας»

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 3 Ιουνίου 2021, 10:40
Ρωσία: Ειδησεογραφική ιστοσελίδα ανακοίνωσε ότι κλείνει καθώς χαρακτηρίστηκε «ξένος παράγοντας»

Η ρωσική ειδησεογραφική ιστοσελίδα VTimes ανακοίνωσε σήμερα ότι κλείνει αφού τον περασμένο μήνα χαρακτηρίστηκε από τις Αρχές «ξένος παράγοντας» στο πλαίσιο της επέκτασης της καταστολής των επικριτικών, για το Κρεμλίνο, μέσων ενημέρωσης.

Η VTimes ανακοίνωσε ότι ο χαρακτηρισμός αυτός απομάκρυνε τους εταίρους της, κατέστρεψε την επιχείρησή της και κατέστησε δυσκολότερο το ρεπορτάζ.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί τον όρο «ξένος παράγοντας» για να χαρακτηρίσει τους οργανισμούς που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό και που, σύμφωνα με τη Μόσχα, εμπλέκονται σε πολιτικές ενέργειες.

Ο όρος αυτός έχει αρνητική χροιά και παραπέμπει στη σοβιετική εποχή, υποβάλλοντας αυτούς που χαρακτηρίζονται έτσι σε επιπλέον γραφειοκρατικό λεπτομερή έλεγχο.

Ο χαρακτηρισμός αυτός απαιτεί από τα μέσα ενημέρωσης να δημοσιεύσουν ένα κείμενο 24 λέξεων που θα αναφέρει ότι οι εκδόσεις τους διανέμονται από ένα μέσο το οποίο «ικανοποιεί τη λειτουργία ενός ξένου παράγοντα».

Η VTimes ιδρύθηκε τον περασμένο χρόνο από μια ομάδα δημοσιογράφων, οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει τη Vedomosti, μια έγκριτη οικονομική εφημερίδα της Ρωσίας, αφού κατηγόρησαν τον νέο διευθυντή της για φιλοκρεμλινική λογοκρισία.

«Ο χαρακτηρισμός "ξένος παράγοντας"... έχει καταστρέψει το επιχειρηματικό μοντέλο της VTimes και ιδρύσαμε αυτό το μέσο ως επιχείρηση. Οι διαφημιστές και οι συνεργάτες μας δεν κατανοούν πώς να συνεργαστούν με έναν "ξένο παράγοντα" και δεν μπορούμε να τους ψέξουμε γι' αυτό» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η VTimes.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 3 Ιουνίου 2021, 10:45