Υπογραφές άρχισε να συγκεντρώνει από χθες το Ρωσικό Κομμουνιστικό Κόμμα, ώστε να επανέλθει η παλιά ονομασία στην ιστορική πόλη Στάλινγκραντ, που μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος ονομάζεται Βόλγκογκραντ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας «Nezavisimaya Gazeta», παρόλο που η ιδέα δεν φαίνεται να είναι δημοφιλής, οι Ρώσοι κομμουνιστές επικαλούνται τη νομοθεσία περί Πρωτοβουλίας Πολιτών που έχει περάσει ο πρόεδρος Πούτιν και επιθυμία τους είναι να συμπέσει η μετονομασία με την 70ή επέτειο από τη Μάχη του Στάλινγκραντ (1942-43), που είχε σημάνει την ανατροπή των ναζιστικών επιτυχιών στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκείνο που τονίζουν οι Ρώσοι κομμουνιστές είναι ότι η απόφασή τους για τη μετονομασία της πόλης δεν σχετίζεται τόσο με την προσωπικότητα του Στάλιν όσο με τις ιστορικές μάχες που έγιναν για να παραμείνει το Στάλινγκραντ σε ρωσικά χέρια, στον πόλεμο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, και άλλα πολιτικά κόμματα, όπως αυτά των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και της «Δίκαιης Ρωσίας», στηρίζουν την πρωτοβουλία.

Ρώσοι κοινωνιολόγοι, πάντως, δηλώνουν ότι οι περισσότεροι Ρώσοι παραμένουν σκεπτικοί όχι μόνο για την επαναφορά του ονόματος του Στάλιν, αλλά για την εκ νέου μετονομασία του Βόλγκογκραντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ρώσοι κομμουνιστές πιστεύουν ότι θα έχουν συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 100.000 υπογραφές, για να πετύχουν τον στόχο τους, έως την άνοιξη, οπότε θα φέρουν το ζήτημα στη Δούμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης