Ρωσία-κορωνοϊός: Χαλαρώνουν κάποια μέτρα στη Μόσχα

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021, 13:37
Ρωσία-κορωνοϊός: Χαλαρώνουν κάποια μέτρα στη Μόσχα

Η Μόσχα συνέχισε σήμερα Τετάρτη τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχει εφαρμόσει εδώ και μήνες για να αναχαιτίσει τη διασπορά του νέου κορωνοϊού, στηριζόμενη σε μια μείωση του αριθμού των κρουσμάτων που επετεύχθη παρά την απουσία ενός γενικού lockdown.

«Η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση και υπό τις συνθήκες αυτές το χρέος μας είναι να δημιουργήσουμε συνθήκες για την ταχύτερη δυνατή ανάκαμψη της οικονομίας» γράφει σήμερα ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας Σεργκέι Σομπιάνιν στο προσωπικό του ιστολόγιο.

«Τα θερμά μου συγχαρητήρια σε εσάς, φίλοι μου, για την κοινή μας νίκη και για ένα ακόμα βήμα για την επάνοδο στη φυσιολογική ζωή στην όμορφη πόλη της Μόσχας» προσθέτει.

Τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα νυχτερινά κέντρα θα μπορούν ξανά να παραμένουν ανοιχτά και μετά τις 23:00 και δεν είναι πλέον υποχρεωτική η τηλεργασία για το 30% του προσωπικού.

Οι αλλαγές αυτές ισχύουν από σήμερα, διευκρινίζει ο δήμαρχος της Μόσχας, προσθέτοντας ότι τα μέτρα που προβλέπουν την εξ αποστάσεως διδασκαλία για τα κρατικά πανεπιστήμια θα επανεξεταστούν στις 6 Φεβρουαρίου και ότι η υποχρέωση των πολιτών να φορούν μάσκες σε καταστήματα και δημόσια μέσα μεταφοράς εξακολουθεί να ισχύει.

«Σας παρακαλώ να θυμάστε ότι η πιθανότητα να προσβληθείτε από τον κορωνοϊό, αν και μειωμένη, εξακολουθεί να υπάρχει. Ο αγώνας δεν έχει τελειώσει ακόμη. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» σημειώνει τέλος.

Με την απόφαση αυτή του Σομπιάνιν δεν αίρεται ωστόσο η απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων σε εξωτερικούς χώρους, την ώρα που οι υποστηρικτές του αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι, που βρίσκεται στη φυλακή, έχουν ζητήσει την πραγματοποίηση διαδήλωσης την Κυριακή για δεύτερο συνεχόμενο σαββατοκύριακο.

Στις διαδηλώσεις, οι οποίες είχαν κριθεί παράνομες και πραγματοποιήθηκαν στις 23 Ιανουαρίου με αίτημα την απελευθέρωση του επικριτή του Κρεμλίνου, συνελήφθησαν σχεδόν 4.000 άνθρωποι σε όλη τη Ρωσία, εκ των οποίων 1.500 στη Μόσχα. Ο Σομπιάνιν είχε χαρακτηρίσει τη διαδήλωση που είχε διοργανωθεί στην ρωσική πρωτεύουσα απαράδεκτη λόγω της πανδημίας.

Ο δήμαρχος της Μόσχας είπε επίσης σήμερα ότι η επιδημιολογική κατάσταση συνεχίζει να βελτιώνεται στην ρωσική αυτή πόλη των 12 εκατομμυρίων κατοίκων.

Στη Μόσχα 2.317 νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν χθες Τρίτη έναντι 5.572 ανθρώπων που ανέρρωσαν.

Παρά το δεύτερο κύμα της πανδημίας του COVID-19 που έχει ενσκήψει από το φθινόπωρο, οι ρωσικές αρχές δεν επέβαλαν ένα γενικό lockdown για να προστατεύσουν την οικονομία που είχε ήδη αποδυναμωθεί.

Το Κρεμλίνο στηρίζει τις ελπίδες του στην μαζική εκστρατεία εμβολιασμού κατά του COVID-19 που πραγματοποιεί για να καταπολεμήσει την επιδημία στη χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν καθημερινά στη δημοσιότητα οι ρωσικές αρχές, η Ρωσία έχει καταγράψει από τότε που ξέσπασε η πανδημία συνολικά 3.774.672 κρούσματα κορονοϊού μέχρι σήμερα και 71.076 θανάτους από τον COVID-19.

Τον Δεκέμβριο, η ρωσική στατιστική υπηρεσία και η κυβέρνηση αναγνώρισαν ωστόσο ότι ο αριθμός των θανάτων είναι τρεις φορές πιο υψηλός, στηριζόμενοι σε έναν πιο ευρύ ορισμό των θυμάτων.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021, 13:44