Ρωσία-Λαβρόφ: Το ζήτημα της αποστολής S-300 στη Συρία δεν έχει ακόμη αποφασισθεί

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018, 16:29
Ρωσία-Λαβρόφ: Το ζήτημα της αποστολής S-300 στη Συρία δεν έχει ακόμη αποφασισθεί
Το ζήτημα της αποστολής S-300 στη Συρία δεν έχει ακόμη αποφασισθεί δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ από το Πεκίνο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του έθεσαν οι δημοσιογράφοι.

«Δεν μπορώ να πω ότι το ζήτημα έχει αποφασισθεί. Γνωρίζουμε τι είπε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο ίδιος έχει συζητήσει τα ζητήματα αυτά με εκπροσώπους του δικού μας υπουργείου Άμυνας στο πλαίσιο των καθηκόντων που έχουμε αναλάβει ώστε να μην επιτρέψουμε η Συριακή Αραβική Δημοκρατία να βρεθεί ανεπαρκώς προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει επιθετικές ενέργειες, παρόμοιες με αυτήν της 14ης Απριλίου», δήλωσε ο Λαβρόφ.

«Ποιες συγκεκριμένες αποφάσεις θα λάβει η ηγεσία της Ρωσίας μαζί με τους εκπροσώπους της Συρίας είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει ακόμη να περιμένουμε», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι «στην περίπτωση αυτή ασφαλώς δεν υπάρχει κανένα μυστικό και, ό,τι υπάρχει, θα ανακοινωθεί».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επαναληφθούν οι προβοκάτσιες, όπως δήλωσε, εκ μέρους των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, τονίζοντας ότι αυτό που ανησυχεί τη Μόσχα είναι «ποια είναι τα σχέδια που εκπονούν για το μέλλον της Συρίας οι δυτικοί μας συνάδελφοι».Ο Σεργκέι Λαβρόβ είπε επίσης ότι οι θέσεις που διατύπωσε πρόσφατα ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν για την παραμονή των Δυτικών στη Συρία θυμίζουν «μια αποικιοκρατική θέση» λέγοντας χαρακτηριστικά: «Άκουσα ότι πολύ πρόσφατα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κάλεσε ήδη τις ΗΠΑ να μην αποσύρουν τα στρατεύματα τους από τη Συρία, μέχρι να εξοντωθεί ή να εκδιωχθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης από τη χώρα αυτή. Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι είναι ανάγκη να μείνουν εκεί σχεδόν σε μόνιμη βάση, να οικοδομήσουν τη νέα Συρία. Αυτή είναι κάποια αποικιοκρατική θέση».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη πως «θα ζητήσουμε από τους Γάλλους εταίρους μας να διευκρινίσουν τι ακριβώς είχαν υπ' όψιν τους, επειδή μέχρι στιγμής σε όλα τα επίπεδα μας έλεγαν ότι ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εργάζεται στην Συρία αποκλειστικά για να εξαλείψει την απειλή της τρομοκρατίας που προέρχεται από το Ισλαμικό Κράτος και άλλες δομές. Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε».

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018, 16:29