«Φανταστείτε έναν κόσμο χωρίς ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση» είναι η φράση-ορόσημο των δημιουργών της ελεύθερης εγκυκλοπαίδειας στο Διαδίκτυο «Wikipedia».

Ωστόσο, φαίνεται ότι ορισμένοι στη Ρωσία έχουν διαφορετική άποψη για το κατά πόσο τελικά είναι ελεύθερη η πρόσβαση σε οποιαδήποτε πληροφορία αφορά σε… «ευαίσθητα» θέματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή είναι η εικόνα που αντίκρισαν όσοι χρήστες του Διαδικτύου στη Ρωσία επιχείρησαν να εισέλθουν, την Τρίτη, στη διάσημη ιστοσελίδα. Οι διοικούντες τη «Wikipedia» αποφάσισαν να «κλείσουν» τη ρωσική έκδοση της ιστοσελίδας, ύστερα από την πρόθεση του Κρεμλίνου να προωθήσει νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στις Αρχές να μπλοκάρουν την πρόσβαση των χρηστών σε πληροφορίες οι οποίες θα κρίνονται ως «ακατάλληλες» και «επικίνδυνες» για τη δημόσια ασφάλεια και τάξη, με το πρόσχημα της… προστασίας της παιδικής ηλικίας.

Έντονες διαβουλεύσεις στην Κάτω Βουλή

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο νόμος για την «Προστασία των Παιδιών από επικίνδυνες πληροφορίες για την Υγεία και την Ανάπτυξή τους» έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις και ήδη ένα προσχέδιο του νομοσχεδίου παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή στην Κάτω Βουλή. Μέχρι στιγμής, οι Αρχές δεν μπορούν, με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο, να προχωρήσουν στο κλείσιμο ιστοσελίδων. Ο συγκεκριμένος νόμος προβλέπει τη δημιουργία ενός ομοσπονδιακού οργάνου το οποίο θα μπορεί να επεμβαίνει κατά το δοκούν στο Διαδίκτυο, αναγκάζοντας τους διαχειριστές να «κατεβάζουν» επικίνδυνες πληροφορίες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικοινωνίας, Nikolai Nikiforov, στόχος του νομοσχεδίου είναι η προστασία της παιδικής ηλικίας και η καταπολέμηση της πορνογραφίας, υπογραμμίζοντας ότι ο νόμος δε θα έχει «περάσει» από το Κοινοβούλιο πριν το φθινόπωρο του 2012. Από την πλευρά τους, στελέχη της Αντιπολίτευσης κατηγορούν ανοικτά τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin, ότι επιχειρεί να περιορίσει τη δράση του Διαδικτύου και κυρίως των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία χρησιμοποιούνται κατά κόρον για τη διοργάνωση μαζικών διαδηλώσεων σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας.

Όπως έγινε γνωστό, σήμερα, Τετάρτη θα παρουσιαστεί εκ νέου το «επίμαχο» νομοσχέδιο στη Βουλή.

Διαβάστε επίσης:
Δύσκολος καιρός για διαδηλώσεις στη Ρωσία, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2012, 03:13

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης