Μεθυσμένοι πιλότοι προκάλεσαν αεροπορικό δυστύχημα στη Ρωσία

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2012, 13:44
Μεθυσμένοι πιλότοι προκάλεσαν αεροπορικό δυστύχημα στη Ρωσία
Δύο Ρώσοι βετεράνοι πιλότοι ήταν μεθυσμένοι, όταν το αεροσκάφος τους συνετρίβη νωρίτερα αυτόν τον μήνα σε δασώδη περιοχή στη ρωσική Άπω Ανατολή, ένα αεροπορικό δυστύχημα που προκάλεσε τον θάνατο των 10 εκ των 14 επιβαινόντων, μετέδωσε σήμερα ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, επικαλούμενο αξιωματούχους που διεξάγουν έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας.

Στους πιλότους Βιατσεσβάλ Σπακ και Βλαντίμιρ Νταντσένκο βρέθηκε το επίπεδο αλκοόλ στο αίμα τους να είναι αρκετά υψηλό, ώστε να κριθούν ακατάλληλοι να πετάξουν στις 12 Σεπτεμβρίου, όταν το ελικοφόρο αεροσκάφος τους, τύπου Αντόνοφ-28, κατέπεσε σε δάσος και συνετρίβη στην απομακρυσμένη χερσόνησο Καμτσάτκα, σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα L!fenews.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι και οι δύο πιλότοι ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ μετά τις αιματολογικές εξετάσεις σε εναπομείναντα μέρη των πτωμάτων τους.

Σύμφωνα με την έκθεση των ερευνητών, κανένας από τους πιλότους δεν υποβλήθηκε σε αλκοτέστ πριν από την πτήση, όπως επιβάλλει ο νόμος της ρωσικής αεροπλοΐας, ενώ η νοσοκόμα που ήταν υπεύθυνη να κάνει το αλκοτέστ πήρε μόνο τους σφυγμούς τους.

Η ίδια είπε ότι δεν υπέβαλε τους πιλότους σε αλκοτέστ γιατί «κανείς τους δεν μύριζε αλκοόλ, ενώ και οι δυο τους ήταν φρεσκοξυρισμένοι και ντυμένοι με καθαρά ρούχα».

Αξιωματούχοι στον τομέα των αερομεταφορών είπαν αμέσως μετά τη συντριβή ότι στο αεροσκάφος είχε γίνει πλήρης έλεγχος συντήρησης και ότι οι δύο πιλότοι είχαν υποβληθεί σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους πριν από την πτήση.

Κατά τους ερευνητές, οι πιλότοι ίσως δεν ήταν μεθυσμένοι όταν επιβιβάστηκαν στο αεροσκάφος και άρχισαν να πίνουν στη διάρκεια της πτήσης, σύμφωνα με την έκθεση.

Πηγή: ΑΠΕ
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2012, 15:03