Η διαδηλώτρια, την οποία είχε χτυπήσει ένας αστυνομικός κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που έγινε το Σάββατο στην Αγία Πετρούπολη σε υποστήριξη του αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι, εισήχθη ξανά στο νοσοκομείο έπειτα από επιδείνωση της κατάστασης της υγείας της, ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη η δικηγόρος της.

Η Μαργκαρίτα Γιούντινα, μια 54χρονη μητέρα τριών παιδιών, είχε νοσηλευτεί ξανά μετά τη διαδήλωση της 23ης Ιανουαρίου. Η δικηγόρος της Βαλέρια Βετόσκινα δήλωσε στο AFP ότι «η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε σημαντικά και εισήχθη ξανά στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της νύχτας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η περίπτωση της γυναίκας αυτής σηματοδοτεί την αστυνομική βία στις διαδηλώσεις που έγιναν σε υποστήριξη στον Ναβάλνι σε περισσότερες από εκατό πόλεις της Ρωσίας το περασμένο Σάββατο. Στη διάρκειά τους οι αρχές προχώρησαν σε σχεδόν 3.900 συλλήψεις, ορισμένες φορές με ωμό τρόπο.

Βίντεο που προβλήθηκε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει τη Γιούντινα να πέφτει στο έδαφος αφού δέχεται μια δυνατή κλοτσιά στην κοιλιά από έναν αστυνομικό με στολή των δυνάμεων για την αντιμετώπιση των ταραχών την ώρα που εκείνη ρωτάει ήρεμα αυτόν και δύο συναδέλφους του γιατί συλλαμβάνουν έναν νεαρό άνδρα.

Σύμφωνα με τη Βετόσκινα, η πελάτισσά της υποφέρει από ιλίγγους και πονοκεφάλους. Η Γιούντινα, η οποία είχε βγει από το νοσοκομείο την Κυριακή, είχε δηλώσει ότι «δέχεται τη συγγνώμη» του αστυνομικού, ο οποίος την είχε επισκεφθεί στο νοσοκομείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την προβολή εικόνων από το βίντεο στα μέσα ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η εισαγγελία της Αγίας Πετρούπολης ανακοίνωσε ότι διερευνά το περιστατικό.

Χθες, Τρίτη, ο πρόεδρος της Δούμας Βιατσεσλάβ Βολόντιν υπερασπίστηκε τον αστυνομικό που κατηγορείται, λέγοντας ότι «εκτελούσε τα καθήκοντά του». Το ίδιο βράδυ η Γιούντινα δέχθηκε επίσκεψη στο σπίτι της εκπροσώπων της εισαγγελίας και των τοπικών αρχών.

«Ήμουν χαμένη, αισθανόμουν άβολα και ήμουν πολύ αδύναμη. Για μια ολόκληρη μέρα όλος ο κόσμος μού ζητούσε να δώσω συγχώρεση. Το μόνο που επιθυμούσα ήταν να με αφήσουν ήσυχη» εξήγησε η Γιούντινα στο AFP, η οποία στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι προτίθεται να καταθέσει μήνυση κατά της αστυνομίας.

Η γυναίκα αυτή, η οποία κατοικεί στην πόλη Λούγκα, που απέχει 150 χλμ. από την Αγία Πετρούπολη, πήγε το Σάββατο στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας για να μετάσχει στη διαδήλωση που είχε διοργανωθεί σε υποστήριξη του Ναβάλνι, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή μετά την επιστροφή του στη Ρωσία και αποτελεί αντικείμενο πολλών δικαστικών υποθέσεων.

«Δεν υποστηρίζω αυτό το καθεστώς» σημείωσε.

Δύο νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας προβλέπεται να διεξαχθούν στη χώρα την Κυριακή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης