Η ρωσική Βουλή πέρασε νομοσχέδιο που απαγορεύει την ασέβεια κατά της κυβέρνησης αλλά και την διασπορά ψευδών ειδήσεων, των λεγόμενων fake news.

Για το ζήτημα της ασέβειας προς την κυβέρνηση, τους αξιωματούχους τους και τη ρωσική κοινωνία, οι παραβάτες θα αντιμετωπίζουν 15 ημέρες φυλάκιση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τις ψευδείς ειδήσεις υπάρχουν βαρύτατα πρόστιμα ενώ τον έλεγχο θα πραγματοποιεί ο κρατικός οργανισμός Roskomnadzor που θα επιβάλλει διόρθωση των ρεπορτάζ, κι αν αυτό δεν συμβεί θα κλείνει τα site.

 

«Δεν απαγορεύει την άσκηση κριτικής, ούτε την έκφραση της άποψης, ερμηνείας ή οπτικής γωνίας διαφορετική από κάποιον αξιωματούχο. Μόνο τα γεγονότα, και όχι οι απόψεις και οι ερμηνείες, μπορούν να είναι αληθινά ή ψευδή και μόνο αυτά καλύπτονται από το νόμο» είπε ο βουλευτής Σεργκέι Μπογιάρσκι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επικριτές του νόμου μιλούν για λογοκρισία.

«Οι κρίσεις θα προέρχονται από ειδικούς οργανισμούς, κάτι ανάμεσα σε Εισαγγελία και την Roskomnadzor. Θα καθορίζουν αν οι πληροφορίες είναι ηθικές ή ανήθικές, αν είναι προσβλητικές ή όχι. Είναι ένας τρόπος για λογοκρισία στη Ρωσία που αντιτίθεται όμως στο Σύνταγμα της χώρας» είπε ο Αλεξέι Κουρίνι.

Πηγή: Euronews

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης