Ρωσία: Ο αγωγός μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση σχέσεων Αθήνας- Άγκυρας

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 7 Μαΐου 2015, 06:24
Ρωσία: Ο αγωγός μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση σχέσεων Αθήνας- Άγκυρας
O αγωγός ρωσικού φυσικού αερίου, που θα ονομάζεται στο τουρκικό έδαφος «τουρκικός αγωγός» και στο ελληνικό «ελληνικός», μπορεί να αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, εκτίμησε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ, Βλαντίμιρ Τσιζόφ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Τσιζόφ υπενθύμισε ότι ο αγωγός σχεδιάζεται να διασχίζει υποθαλάσσια τον Εύξεινο Πόντο και κατά τα δύο τρίτα της διαδρομής του θα ταυτίζεται με τον παλαιότερα σχεδιαζόμενο αγωγό South Stream, η κατασκευή του οποίου ανεστάλη τον περασμένο Δεκέμβριο από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος επικαλέστηκε τις σφοδρές αντιδράσεις εναντίον του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Ο αγωγός θα βγει στις ακτές της Τουρκίας, ανατολικά της Βαλκανικής χερσονήσου, δηλαδή στο ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας και εν συνεχεία θα προεκταθεί κατά μερικές δεκάδες χιλιόμετρα έως τα ελληνικά σύνορα. Κατόπιν δεν αναμένω ότι η ονομασία θα είναι τουρκικός αγωγός. Το πιθανότερο είναι ότι θα πρόκειται για "ελληνικό αγωγό", αν υπολογίσουμε τις όχι απλές σχέσεις μεταξύ των δύο αυτών χωρών», είπε ο Ρώσος διπλωμάτης, που θεωρείται ο σημαντικότερος «ελληνιστής» του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 7 Μαΐου 2015, 06:24