Ο γενικός εκτελεστικός διευθυντής της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft δεν προσήλθε σε δικαστήριο της Μόσχας για να καταθέσει ως μάρτυρας στην υπόθεση δωροδοκίας του πρώην υπουργού οικονομικών Αλεξέι Ουλιουκάγιεφ, παρότι το δικαστήριο του είχε αποστείλει την σχετική κλήτευση.

Η απουσία του ισχυρού άνδρα της Rosneft και στενού συνεργάτη του προέδρου Πούτιν προκάλεσε αρκετά ερωτηματικά, τόσο εντός του δικαστηρίου, όσο και στους δημοσιογραφικούς κύκλους δεδομένου ότι, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου, στην Rosneft αρνήθηκαν να πάρουν την κλήτευση που είχε σταλεί και μέσω δικαστικών κλητήρων. Όπως αναφέρει μάλιστα στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα RBK, o εκπρόσωπος Τύπου της Rosneft Μιχαήλ Λεόντιεφ αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός δηλώνοντας ότι ο Σέτσιν δεν έλαβε την κλήτευση και δυσκολευόμενος να απαντήσει αν ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας βρίσκεται ή όχι στην Μόσχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο το Κρεμλίνο, μετά τον σχετικό θόρυβο που δημιουργήθηκε έσπευσε να δικαιολογήσει την απουσία του. Η εφημερίδα Vedomosti, επικαλούμενη τον εκπρόσωπο Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, έγραψε ότι ο Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Ίγκορ Σέτσιν βρίσκεται στο Σότσι όπου θα συμμετάσχει στις ρωσο-τουρκικές συνομιλίες. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι γνωστός του Σέτσιν αλλά και πηγή προσκείμενη στην ρωσική αντιπροσωπεία, που συμμετέχει στις συνομιλίες στο Σότσι, είχαν δηλώσει ότι ο επικεφαλής της Rosneft θα συμμετάσχει στις συνομιλίες του Σότσι , μέρος των οποίων θα είναι και η συνάντηση Πούτιν -Ερντογάν.

Νωρίτερα η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου, είχε ανακοινώσει ότι κατά την διάρκεια της επίσκεψης Ερντογάν στο Σότσι προγραμματίζεται συνάντηση του με τον Πούτιν « για να συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα διμερών ζητημάτων , και ιδιαίτερα τις προοπτικές ενίσχυσης των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων και συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα».

Όπως γράφει η ιστοσελίδα της RBK, με βάση το άρθρο 56 του Ποινικού Κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο μάρτυρας δεν έχει το δικαίωμα να μην εμφανισθεί στο δικαστήριο όταν κληθεί από αυτό και σε περίπτωση που αγνοήσει την κλήτευση του δικαστηρίου για λόγους μη βάσιμους, το δικαστήριο μπορεί να δώσει εντολή για την προσαγωγή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βάσιμοι λόγοι απουσίας ενός μάρτυρα, όταν έχει κλητευθεί να καταθέσει, θεωρούνται οι σοβαροί λόγοι υγείας, λόγοι που σχετίζονται με φυσικές καταστροφές, απουσία για λόγους επαγγελματικούς, μη έγκαιρη παραλαβή της κλήτευσης κτλ. Σύμφωνα με το άρθρο 113 του ρωσικού Ποινικού Κώδικα, για όποιον από τους ανωτέρω λόγους ο μάρτυρας δεν μπορεί να παραστεί στο δικαστήριο , οφείλει να ενημερώσει εκ των προτέρων το δικαστήριο.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Ουλιουκάγιεφ κατηγορείται ότι ζήτησε από τον Ίγκορ Σέτσιν το ποσό των 2 εκατομμυρίων δολαρίων για να εγκρίνει την αγορά του 50,08% της πετρελαϊκής εταιρείας Bashneft από την Rosneft. Ο Ουλιουκάγιεφ δεν δέχεται την κατηγορία της εκβίασης δωροδοκίας . Ο Ίγκορ Σέτσιν απευθύνθηκε στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας FSB και στις 14 Νοεμβρίου του 2016 του παρέδωσε κατόπιν συνεννοήσεως το εν λόγω ποσό , οπότε και συνελήφθη ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Πηγές: AFP, RBK, Vedomosti

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης