Σε διαδηλώσεις σε όλη τη Ρωσία καλεί σήμερα, ημέρα που ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν γιορτάζει τα 65α γενέθλιά του, ο υπ΄ αριθμόν ένα εχθρός του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι που τελεί υπό κράτηση.

Πέντε μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, ο 41χρονος μπλόγκερ κατά της διαφθοράς προγραμματίζει συγκεντρώσεις σε περίπου 80 πόλεις σε όλη τη Ρωσία, με τις μεγαλύτερες αναμένονται στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη, τη γενέτειρα του Πούτιν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγο μετά την καταδίκη του σε 20 ημέρες κράτηση, τη Δευτέρα, για έκκληση σε διαδηλώσεις που δεν είχαν την άδεια των αρχών, ο αντιπολιτευόμενος Ναβάλνι προανάγγειλε ένα «δώρο για τα γενέθλια του Πούτιν».

«Αντιλαμβάνομαι ότι πρέπει να μείνω φυλακισμένος όσο περισσότερο είναι δυνατό και πάνω απ΄όλα την 7η Οκτωβρίου», δήλωσε την Παρασκευή ο Ναβάλνι, σύμφωνα με την εκπρόσωπό του Κίρα Γιάρμιτς.
Αφού κατέβηκαν στο δρόμο δεκάδες χιλιάδες νέοι την άνοιξη, καταγγέλλοντας τη διαφθορά των ελίτ, ο Ναβάλνι εντείνει τις τελευταίες εβδομάδες τις συγκεντρώσεις με στόχο να διευρύνει την εκλογική βάση του σε πολλές ρωσικές πόλεις.

Το πολιτικό του μέλλον παραμένει ωστόσο ρευστό: η κεντρική εκλογική επιτροπή τον έκρινε τον Ιούνιο ακατάλληλο να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές λόγω μιας δικαστικής καταδίκης του για υπεξαίρεση χρημάτων τον Φεβρουάριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πούτιν, στην εξουσία από τα τέλη του 1999, δεν έχει δηλώσει ακόμη επίσημα υποψηφιότητα γι’ αυτές τις εκλογές, παρότι κανείς στη χώρα δεν αμφιβάλλει στ’αλήθεια ποιος θα είναι υποψήφιος για τη διαδοχή του.

«Αν δεν κάνουμε τίποτε, θα τρεφόμαστε με το ίδιο γογγύλι έως το τέλος της ζωής μας. Όπως και τα παιδιά μας», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο Ναβάλνι συγκρίνοντας τη ζωή στη Ρωσία με μια δίαιτα περιορισμένη σε αυτό το λαχανικό με την πικρή γεύση.

Η πιο συμβολική διαδήλωση προβλέπεται σήμερα στην Αγία Πετρούπολη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας, όπου ο Πούτιν γεννήθηκε και αναρριχήθηκε στις βαθμίδες της πολιτικής.

Η διαδήλωση που έχει προγραμματιστεί στην καρδιά της πρώην πρωτεύουσας της ρωσικής αυτοκρατορίας, δεν έχει λάβει άδεια από τις αρχές όπως και οι περισσότερες συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης που έχουν ανακοινωθεί για σήμερα σε άλλες ρωσικές πόλεις.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα γιορτάσει τα γενέθλιά του σε στενό κύκλο και θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Κατά παράδοση, τα ευχετήρια μηνύματα στον αρχηγό του κράτους είναι πολλά αυτή την ημέρα στις πόλεις και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης