Ρωσία: Σε εξέλιξη οι συνομιλίες με την Τουρκία για το φυσικό αέριο

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2015, 22:00
Ρωσία: Σε εξέλιξη οι συνομιλίες με την Τουρκία για το φυσικό αέριο
Οι συνομιλίες για την τιμή του φυσικού αερίου που θα πωλεί η Ρωσία στην Τουρκία είναι σε εξέλιξη και το Κρεμλίνο ελπίζει σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Gazprom και των Τούρκων εταίρων βρίσκονται σε εξέλιξη» ανέφερε στους δημοσιογράφους, ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. «Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε αμοιβαία αποδεκτές λύσεις» συμπλήρωσε.

Νωρίτερα πάντως δημοσίευμα της εφημερίδας Kommersant ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονταν σε αδιέξοδο. Σύμφωνα με την Κομερσάντ, η οποία για τις πληροφορίες της επικαλέστηκε πηγές της τουρκικής αγοράς οι όμιλοι Gazprom και Botas δεν έχουν κατορθώσει να έλθουν σε συμφωνία σχετικά με την εφαρμογή της μείωσης κατά 10% της τιμής, την οποία υποσχέθηκε τον Φεβρουάριο η Ρωσία.

Την Τρίτη, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν την προοπτική κατασκευής του αγωγού Turkish Stream.

Η Μόσχα σχεδιάζει όχι μόνο να κατασκευάσει νέο αγωγό προς την Τουρκία μέσω της Μαύρης Θάλασσας, αλλά και να καταστήσει τη χώρα σημαντικό διαμετακομιστικό κέντρο του ρωσικού αερίου προς τις ευρωπαϊκές χώρες, σε αντικατάσταση της Ουκρανίας. Το ρωσικό φυσικό αέριο βρίσκεται σε ανταγωνισμό με το αέριο του Αζερμπαϊτζάν.

Η Τουρκία ξεκίνησε επισήμως την Τρίτη την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Tanap, ενός σχεδίου ύψους δέκα δισ. ευρώ που θα επιτρέψει μακροπρόθεσμα την τροφοδοσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2015, 22:03