Η ανεργία υποχώρησε στη Ρωσία, παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα ύφεσης, καταγράφοντας ιστορικό χαμηλό, στο 4,9%, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Ο αριθμός των ανέργων υπολογίστηκε τον Ιούνιο σε 3,7 εκατομμύρια ανθρώπους, ήτοι ήταν κατά 0,4% χαμηλότερος σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία Rosstat.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε στο 4,9%, ένα ιστορικά χαμηλό επίπεδο στο οποίο είχε πέσει το Μάιο.
Η ρωσική οικονομία υφίσταται μια απότομη επιβράδυνση που επέτειναν οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι χώρες της Δύσης με αφορμή την ουκρανική κρίση και απέφυγε για πολύ λίγο να εισέλθει σε ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο με μια μηδενική ανάπτυξη σε σχέση με το πρώτο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης. Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για αυτήν την περίοδο δεν έχουν ακόμα δημοσιευθεί.

Όμως για τον οικονομολόγο Κρις Ουίφερ της Macro Advisory, «η επιβράδυνση της οικονομίας προκαλείται από τις μεγάλες βιομηχανίες που διαχειρίζεται ή ελέγχει το Κράτος, που δε μειώνουν τον αριθμό των εργαζομένων (. . .) για πολιτικούς ή κοινωνικούς λόγους». Αντιθέτως, «για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, η ανάπτυξη παραμένει πολύ καλή» προσέθεσε ο ίδιος σε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αυτοί οι αριθμοί έχουν από την άλλη μία εξήγηση «διαρθρωτική: ο αριθμός των εργαζομένων σημειώνει πτώση στη Ρωσία (. . .) εξαιτίας της μείωσης της γεννητικότητας στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στη δεκαετία του 1990» μια τάση που θα συνεχιστεί και στα επόμενα περίπου 10 χρόνια, συνέχισε ο οικονομολόγος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το ποσοστό της ανεργίας θα μπορούσε να μειωθεί περισσότερο και να προκαλέσει ένα πρόβλημα πόρων για την οικονομία» προέβλεψε ο ίδιος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης