Ρωσία: Σε λάθος βάσεις ο συνασπισμός εναντίων του Ισλαμικού Χαλιφάτου

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2015, 22:02
Ρωσία: Σε λάθος βάσεις ο συνασπισμός εναντίων του Ισλαμικού Χαλιφάτου
Ο διεθνής συνασπισμός εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ οικοδομήθηκε πάνω σε λάθος αρχές, οι οποίες αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο, δήλωσε την Πέμπτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Θεωρούμε ότι η συμμαχία, δυστυχώς, έχει χτιστεί σε λάθος βάσεις. Σίγουρα συμμεριζόμαστε τις αρχές της για μάχη ενάντια στους εξτρεμιστές, αλλά δεν μπορείς να πολεμήσεις το κακό με παράνομους πολέμους», δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε πως οι μέθοδοι της συμμαχίας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, καθώς ήταν απαραίτητη η διαπραγμάτευση με όλες τις κυβερνήσεις των χωρών όπου υπάρχει τρομοκρατική απειλή που χρειάζεται να εξουδετερωθεί.

Νωρίτερα, ο Λαβρόφ είχε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογο του Φεριντούν Σινιρλίογλου στην νοτιοδυτική ρωσική πόλη Σότσι, με τον Ρώσο υπουργό να δηλώνει ότι η Μόσχα και η Άγκυρα ενδιαφέρονται να ενθαρρύνουν έναν πολιτικό διάλογο στη Συρία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

«Σε σχέση με την συριακή επίλυση, έχουμε ένα κοινό ενδιαφέρον να προάγουμε την έναρξη ενός σημαντικού, συγκεκριμένου, προσανατολισμένου στα αποτελέσματα πολιτικής διαδικασίας, υπό από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την συνάντηση του με τον Σινιρλίογλου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η μάχη ενάντια στη διεθνή τρομοκρατία, η επίλυση της σύγκρουσης στην Συρία βρίσκονται ανάμεσα στα πιο σημαντικά θέματα στις σχέσεις Μόσχας - Άγκυρας.

«Πράγματι, περιφερειακά και διεθνή θέματα, η μάχη ενάντια στην διεθνή τρομοκρατία και η κατάσταση στη Συρία -αυτά είναι τα θέματα που είναι πρωταρχικής σημασίας στην ατζέντα μας. Και ακόμη και αν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, οι στόχοι μας είναι κοινοί», δήλωσε ο Σινιρλίογλου κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Σημείωσε ακόμη πως η Τουρκία και η Ρωσία είναι οι βασικοί εγγυητές της σταθερότητας στην Μέση Ανατολή.

Αδύνατη η επικράτηση έναντι του Ισλαμικού Χαλιφάτου, χωρίς τη βοήθεια της Δαμασκού τονίζει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε πως είναι αδύνατη η επικράτηση έναντι του Ισλαμικού Χαλιφάτου χωρίς τη βοήθεια της συριακής κυβέρνησης.

Την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος της ρωσικής βουλής, Σεργκέι Ναρίσκιν δήλωσε πως χωρίς τον συριακό στρατό το Ισλαμικό Χαλιφάτο θα είχε ήδη φτάσει στην νότια ευρωπαϊκή ακτή, ή θα είχε προελάσει περαιτέρω.

Επιπρόσθετα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε πως η Ρωσία υποστηρίζει την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα να εγκαθιδρύσει ομάδες εργασίας για να συζητήσουν τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Συρία.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα ασκήσει κριτική στην συμμαχία για την μη αναζήτηση έγκρισης ούτε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ούτε από την συριακή κυβέρνηση πριν την διεξαγωγή αεροπορικής εκστρατείας και κάλεσε την παγκόσμια κυβέρνηση να ενώσει τις δυνάμεις της με την Δαμασκό στην μάχη ενάντια στους εξτρεμιστές.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2015, 22:03