H FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας) ανακοίνωσε ότι συνελήφθη επ’ αυτοφώρω ο πρόξενος της Εσθονίας στην Αγία Πετρούπολη, Μαρτ Λάττε, τη στιγμή που παραλάμβανε από Ρώσο πολίτη έγραφα με απόρρητες πληροφορίες.

Σύμφωνα με την FSB η δραστηριότητα του Εσθονού διπλωμάτη είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητά του και έχει σαφή εχθρικό χαρακτήρα έναντι της Ρωσίας. «Σε βάρος του ξένου διπλωμάτη θα ληφθούν μέτρα σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου» αναφέρεται στην ανακοίνωση της FSB.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά στο Γενικό προξενείο της Εσθονίας στην Αγία Πετρούπολη υπηρετούν πέντε πρόξενοι μεταξύ των οποίων και ο Λάττε.

Η σύλληψη του Εσθονού διπλωμάτη, στην Αγία Πετρούπολη ήταν «στημένη» λέει το υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας

Η σύλληψη του Εσθονού διπλωμάτη στην Ρωσία ήταν «στημένη» και «πρόκληση», ενώ οι κατηγορίες εναντίον του «αβάσιμες», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας, μετά την σύλληψη του Μαρκ Λάτε, του προξένου της Εσθονίας στην Αγία Πετρούπολη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η κατηγορία ότι περιήλθαν στην κυριότητα του διαβαθμισμένα έγγραφα είναι απολύτως αβάσιμη. Πρόκειται για μια πρόκληση. Όλο το συμβάν ήταν στημένο», δήλωσε στο Reuters η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Εσθονίας Αάρι Λέμικ.

Η σύλληψη του Εσθονού διπλωμάτη συνιστά ένα ακόμη παράδειγμα του ότι η Ρωσία επιλέγει την αντιπαράθεση αντί να αντιστρέψει την αρνητική τάση στις σχέσεις με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Εσθονίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης