Ο αντιπολιτευόμενος στο Κρεμλίνο Αλεξέι Ναβάλνι ανακοίνωσε σήμερα ότι συνελήφθη στη Μόσχα εν μέσω των συνεχιζόμενων διαμαρτυριών για τον αποκλεισμό υποψηφίων της αντιπολίτευσης από τις τοπικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο.

Σε βίντεο που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Instagram, ο ακτιβιστής κατά της διαφθοράς δηλώνει ότι συνελήφθη κάτω από το σπίτι του την ώρα που έβγαινε για να κάνει τζόκινγκ και ότι στη συνέχεια οδηγήθηκε σε αστυνομικό τμήμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Έχουν δίκιο όσοι λένε ότι η άθληση δεν κάνει πάντα καλό στην υγεία”, λέει ειρωνικά ο Ναβάλνι.

Η εκπρόσωπός του Κίρα Γιάρμις επιβεβαίωσε την σύλληψή του στον λογαριασμό του στο Twitter.

Χθες ο αντιπολιτευόμενος διατήρησε το αίτημά του για την πραγματοποίηση διαδήλωσης το Σάββατο σε διαμαρτυρία για τον αποκλεισμό υποψηφίων της αντιπολίτευσης από τις τοπικές εκλογές στη Μόσχα, μια απόφαση που ήγειρε ένα κύμα διαμαρτυρίας που συγκέντρωσε έως και 20.000 διαδηλωτές στην ρωσική πρωτεύουσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αιτήσεις αρκετών υποψηφίων για συμμετοχή στις εκλογές αυτές απορρίφθηκαν την περασμένη εβδομάδα λόγω, όπως ανακοινώθηκε επισήμως, παρατυπιών στη συλλογή των υπογραφών υποστήριξης που χρειάζονταν για να μπορούν να δηλώσουν υποψηφιότητα.

Οι υποψήφιοι, μεταξύ των οποίων πολλοί σύμμαχοι του Ναβάλνι, καταγγέλλουν ότι πρόκειται για παρατυπίες που κατασκευάστηκαν από το μηδέν.

Σύμφωνα με την νομοθεσία, οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι πρέπει να συγκεντρώσουν υπογραφές από ένα ποσοστό τουλάχιστον 3% των δυνητικών ψηφοφόρων τους σε καθεμία από τις 45 περιοχές της Μόσχας, δηλαδή περίπου 4.500 ως 5.000 υπογραφές, για να έχουν δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα.

Η αντιπολίτευση έχει κινητοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό για τις εκλογές αυτές στην Μόσχα, αφού έχει στερηθεί τη συμμετοχή της σε πιο σημαντικές εκλογικές διαδικασίες, όπως οι προεδρικές εκλογές, ελπίζοντας να εξασφαλίσει τώρα την δυνατότητα να έχει λόγο στη διαχείριση του σημαντικού προϋπολογισμού της ρωσικής πρωτεύουσας.

Υποψήφιοι της αντιπολίτευσης είδαν επίσης να απορρίπτεται η συμμετοχή τους στις εκλογές αυτές και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ρωσίας, όπως η Αγία Πετρούπολη.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης