Ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο «υπερβολικά ακριβό» που τοποθετήθηκε στην πόλη Κεμέροβο της Σιβηρίας προκάλεσε σκάνδαλο την Παρασκευή στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης, που καταδικάζουν ένα κατάφωρο σύμβολο της «εθνικής μάστιγας», τη διαφθορά.

Ύψους 25 μέτρων και στολισμένο με σχεδόν χίλια διαφορετικά σχήματα φωτισμού, αυτή η λαμπερή κατασκευή σε σχήμα χριστουγεννιάτικου δέντρου στο Κεμέροβο κόστισε σχεδόν 18 εκατομμύρια ρούβλια (255.000 ευρώ), ποσό τριπλάσιο του δέντρου του Κρεμλίνου στη Μόσχα, σύμφωνα με το δίκτυο OTR.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης έσπευσαν να ειρωνευτούν τη «μεγάλη ζωή» που κάνει το Κεμέροβο, μια βιομηχανική πόλη 550.000 κατοίκων που βρίσκεται στην περιοχή των ανθρακωρυχείων του Κουζμπάς, που για το μόνο που δεν φημίζεται είναι τα πλούτη της.

«Εδώ οι άνθρωποι δεν ζουν πραγματικά, επιβιώνουν. Και οι άλλοι ξοδεύουν 18 εκατομμύρια για ένα έλατο!», σχολίασε ένας κάτοικος, ο Ρομάν Χαμπιμπουλίν, στο ρωσικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης Vkontakte.

«Είναι εξίσου ανόητο όπως όταν αγοράζεις το τελευταίο μοντέλο iPhone ενώ τα παιδιά σου δεν έχουν να φάνε», γράφει άλλος χρήστης, ο Ιβάν Λεμπέντεφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ορισμένες κριτικές ζητούσαν να χρησιμοποιηθεί αληθινό έλατο για τις γιορτές και τα χρήματα να δαπανηθούν για τη «θεραπεία παιδιών με καρκίνο» ή για να «προσφερθούν διαμερίσματα στα νέα ζευγάρια».

Το κομμουνιστικό κόμμα κατήγγειλε από την πλευρά του ένα σύμβολο της «εθνικής μάστιγας, αυτό της διαφθοράς».

Απέναντι στο πλήθος των επικρίσεων, ο δήμαρχος Ιλία Σερεντιούκ αναγκάστηκε να δικαιολογήσει την αγορά αυτή εξηγώντας ότι το έλατο που δέσποζε έως τότε στην πόλη «ήταν πολύ παλιό αφού χρησιμοποιείτο επί 11 χρόνια και χρειαζόταν όλο και πιο κοστοβόρες εργασίες συντήρησης».

Η κυβερνητική εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta δημοσίευσε την Παρασκευή τη φωτογραφία του επίμαχου δέντρου και διαβεβαίωνε ότι η τοπική διοίκηση πλήρωσε «μια μέση τιμή» για το πολυσύνθετο αυτό σύστημα που θα «χρησιμοποιηθεί και για τα επόμενα 15 χρόνια».

Η χριστουγεννιάτικη εγκατάσταση στο Κεμέροβο δεν είναι ωστόσο η πιο ακριβή: το έλατο στο Κρασνογιάρσκ, στη Σιβηρία στοίχισε περισσότερα από 50 εκατομμύρια ρούβλια (708.000 ευρώ).

Οι ρωσικές αρχές, κυρίως στη Μόσχα, συνηθίζουν να αψηφούν τις δαπάνες για τους χριστουγεννιάτικους στολισμούς. Η πολιτική αυτή δεν ασκείται χωρίς να προκαλεί εντάσεις, καθώς η αγοραστική δύναμη των Ρώσων είναι σε ύφεση εδώ και χρόνια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης