Τη συμμετοχή της στη διεθνή αντιπυραυλική άμυνα ετοιμάζεται να εξετάσει η Ρωσία, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σε συνέντευξή του στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο DR της Δανίας.

«Αν είναι μια σοβαρή πρόταση, εμείς μπορούμε» είπε ο Μεντβέντεφ στη συνέντευξη που προβλήθηκε χθες, εν όψει της επίσημης επίσκεψής του σήμερα στη Δανία, μετά το διήμερο ταξίδι του στη Νορβηγία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Επί μακρόν συνηγορούμε υπέρ της προστασίας ενός συστήματος παγκόσμιας ασφάλειας ή πυραυλικής άμυνας όχι μόνο από μια χώρα αλλά από μια ομάδα χωρών, που θα είναι προς το συμφέρον όλων των υπεύθυνων μελών της διεθνούς κοινότητας» πρόσθεσε.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, πρότεινε η Ατλαντική Συμμαχία και η Ρωσία να συνεργαστούν στη δημιουργία μιας πυραυλικής άμυνας που θα καλύπτει την Ευρώπη και τη Ρωσία.

Ο Μεντβέντεφ πρόσθεσε ότι μια αντιπυραυλική ασπίδα θα διαταράξει την υπάρχουσα ισορροπία μεταξύ των μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων, κυρίως μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ωστόσο, αν το σύστημα αυτό έχει παγκόσμια διάσταση, αν έχει σχεδιαστεί για να περιορίζει απειλές από χώρες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο κατά κάποιο τρόπο, που ανεξάρτητα αναπτύσσουν, για παράδειγμα, οπλικά πυρηνικά προγράμματα ή αλλιώς δεν συμμορφώνονται με τις αρχές που προϋποθέτουν τη διεθνή φιλική αλληλεπίδραση, αυτές που είναι αποδεκτές παγκοσμίως, τότε, σε αυτή την περίπτωση, ένα τέτοιο σύστημα προστασίας μπορεί να υπάρξει».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης