Ρωσία: Τα ξένα μέσα ενημέρωσης πρέπει να καταγράφονται ως «πράκτορες του εξωτερικού»

Ρωσία: Τα ξένα μέσα ενημέρωσης πρέπει να καταγράφονται ως «πράκτορες του εξωτερικού»
Οι Ρώσοι βουλευτές ενέκριναν σήμερα ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέπει να ορίζονται ως «πράκτορες του εξωτερικού» όλα τα ξένα μέσα ενημέρωσης που λειτουργούν στη χώρα, ανταποδίδοντας την αντίστοιχη απόφαση της Ουάσινγκτον για το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία.

Συνολικά 409 βουλευτές από τους 450 ψήφισαν σε δεύτερη ανάγνωση το νομοσχέδιο αυτό. Ουδείς ψήφισε κατά.

Πλέον το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα επί του συνόλου, να επικυρωθεί από την άνω βουλή του κοινοβουλίου, κάτι που είναι τυπικό, και να υπογραφεί από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ουσιαστικά οι βουλευτές επεκτείνουν έναν νόμο του 2012 για να περιλάβουν σε αυτόν τα μέσα ενημέρωσης. Μέχρι τώρα μόνο οι μη κυβερνητικές οργανώσεις έπρεπε να καταγράφονται ως «πράκτορες του εξωτερικού».

«Είναι μια απόφαση την οποία αναγκαστήκαμε να λάβουμε. Ουδείς ήθελε να τη λάβει και δεν έχει επιπτώσεις στην ελευθερία του Τύπου στη χώρα» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Δούμας Πιορτ Τολστόι.

Βάσει του νόμου του 2012 για «τους πράκτορες του εξωτερικού» οι ΜΚΟ που λαμβάνουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό και έχουν «πολιτική δραστηριότητα» έπρεπε να καταγράφονται ως τέτοιοι.

Το RT ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αναγκάστηκε από την αμερικανική κυβέρνηση να καταγραφεί ως «πράκτορας του εξωτερικού» βάσει του νόμου FARA, που υποχρεώνει κάθε εταιρεία που εκπροσωπεί μια ξένη χώρα ή έναν ξένο οργανισμό να ενημερώνει τακτικά τις αμερικανικές αρχές για τις σχέσεις της με την εν λόγω χώρα ή τον οργανισμό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2017, 11:44