Ρωσία-Τουρκία: Η Μόσχα είχε προτείνει στους Κούρδους να παραδώσουν το Αφρίν στη Δαμασκό

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2018, 16:44
Ρωσία-Τουρκία: Η Μόσχα είχε προτείνει στους Κούρδους να παραδώσουν το Αφρίν στη Δαμασκό
Πριν από την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία, η Μόσχα είχε προτείνει στους Κούρδους να θέσουν την περιοχή τους υπό τον έλεγχο της Δαμασκού, δήλωσε στη ρωσική εφημερίδα RBK, εκπρόσωπος του κόμματος «Δημοκρατική Συμμαχία». Οι εκπρόσωποι του εν λόγω κόμματος δεν αναγνωρίζουν τα αποτελέσματα της Διάσκεψης για τη Συρία που θα πραγματοποιηθεί στο Σότσι.

Ο σύμβουλος του κουρδικού «Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης» (PYD) Σιχανόκ Ντίμπο, με δηλώσεις του στην εφημερίδα RBK, επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία είχε προτείνει στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF, η στρατιωτική πτέρυγα του PYD), να παραδώσουν το Αφρίν, που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, στις κυβερνητικές δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Άσαντ, ώστε να αποτραπεί η τουρκική επιχείρηση κατά των Κούρδων.

Ο Ντίμπο δήλωσε ότι οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις απέρριψαν την πρόταση της Μόσχας καθώς, όπως είπε, «αυτό δεν θα συμβάλει σε καμία περίπτωση στην επίλυση τη συριακής διένεξης». Ωστόσο ο ίδιος δεν αποκάλυψε ποιος συγκεκριμένα από μέρους της Ρωσίας έκανε την πρόταση αυτή.

Η εφημερίδα RBK απέστειλε σχετικό ερώτημα στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Νωρίτερα το πρακτορείο Associated Press, επικαλούμενο τρεις εκπροσώπους της συριακής κουρδικής πολιτοφυλακής «Μονάδες Προστασίας του Λαού» (YPG) μετέδωσε ότι η Ρωσία πρότεινε στον κουρδικό θύλακο του Αφρίν να περάσει υπό τον έλεγχο της Δαμασκού, ώστε να αποτραπεί η τουρκική επίθεση. Το πρακτορείο επικαλείται τον Μπαντράν Τσία Κουρντά, σύμβουλο της κυβέρνησης του Αφρίν, ο οποίος ισχυρίζεται ότι το αίτημα είχε χαρακτήρα τελεσιγράφου, που έλεγε: είτε η Τουρκία αρχίζει την στρατιωτική επίθεση στην Συρία είτε πρέπει να παραδώσετε το Αφρίν στη Δαμασκό.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2018, 16:44