Το δικαστήριο Τβερσκόι της Μόσχας επέβαλε σήμερα ποινή τριετούς φυλάκισης στον ηλικίας 28 ετών Κιρίλ Ζούκοφ, ο οποίος είχε συλληφθεί επειδή συμμετείχε στις 27 Αυγούστου στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό των υποψηφίων της αντιπολίτευσης από τις τοπικές εκλογές της Μόσχας, με την κατηγορία ότι άσκησε βία εναντίον εκπρόσωπου της εξουσίας. Ένας ακόμη διαδηλωτής καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 3,5 ετών επειδή πέταξε σακούλα με σκουπίδια σε αστυνομικό.

Σύμφωνα με την εκδοχή της ανάκρισης ο Ζούκοφ «άσκησε σωματική βία» και «χτύπησε το κράνος» ενός άνδρα της Εθνικής φρουράς κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας της 27ης Αυγούστου, στις οποίες η αστυνομία συνέλαβε περισσότερα από 1400 άτομα. Το δικαστήριο έλαβε την απόφαση αυτή, με βάση την κατάθεση του άνδρα της Εθνικής φρουράς και των καταθέσεων των μαρτύρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ζούκοφ δεν παραδέχθηκε την ενοχή του και δήλωσε ότι αυτό που ήθελε να κάνει με την ενέργεια του ήταν να στρέψει την προσοχή του φρουρού σε μια γυναίκα που είχε τραυματισθεί. Ωστόσο το δικαστήριο αμφισβήτησε τα όσα κατέθεσε ο Ζούκοφ και η πρόεδρος του δικαστηρίου είπε ότι με τα όσα ισχυρίσθηκε προσπάθησε να μετριάσει την βαρύτητα της πράξης του.

Η δικηγόρος του Σβετλάνα Μπαϊτούρινα είχε δηλώσει νωρίτερα, ότι στη δικογραφία δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να ενοχοποιούν τον πελάτη της, ενώ κατά την διαδικασία της αντιπαράθεσης ο φρουρός Ασκαρμπέκ Μαντρεϊμοφ δήλωσε ότι δεν δέχθηκε χτυπήματα και δεν ένοιωσε πόνο, αλλά θεωρεί τις ενέργειες του ως πρόκληση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια του δικαστηρίου, ο Ζούκοφ είχε κάνει τη θητεία του στην Εθνική φρουρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να του επιβληθεί ποινή τεσσάρων ετών και έξι μηνών φυλάκισης.

Ο εκπρόσωπος της εθνικής Φρουράς Βαλέρι Γκριμπάκιν δήλωσε ότι η ποινή που επιβλήθηκε στον Ζούκοφ ανταποκρίνεται στην βαρύτητα των εγκληματικών του πράξεων.

Επίσης το δικαστήριο Μεσάνσκι της Μόσχας επέβαλε στο Γιεβγκένι Κοβαλένκο ο οποίος συμμετείχε στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας της 27ης Αυγούστου ποινή φυλάκισης 3,5 ετών επειδή πέταξε μια σακούλα με σκουπίδια σε φρουρό της Εθνικής φρουράς. Ο ηλικίας 48 ετών Κοβαλένκο εργάζονταν ως φύλακας σιδηροδρομικής γραμμής στα περίχωρα της Μόσχας και συντηρούσε την ηλικίας 70 ετών μητέρα του.

Σύμφωνα με το δικαστήριο ο Κοβαλένκο κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων της 27ης Αυγούστου έσπρωξε έναν φρουρό της Εθνικής φρουράς και έριξε μια σακούλα με σκουπίδια εναντίον ενός άλλου.

Ο ίδιος ο Κοβαλένκο κατά την απολογία του είπε ότι «οι ενέργειες μου υπαγορεύθηκαν από την αυθαιρεσία, όταν μπροστά στα μάτια μου άρχισαν να χτυπούν τον κόσμο»

Με τις κατηγορίες ότι επιτέθηκαν εναντίον αστυνομικών έχουν συλληφθεί 15 άτομα τα οποία συμμετείχαν στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας της 27ης Αυγούστου

Χθες η Ανακριτική Επιτροπή, αθώωσε πέντε από τους διαδηλωτές που είχαν συλληφθεί ενώ αποφάσισε δύο διαδηλωτές, ο Γιεκγόρ Ζούκοφ και Σεργκέι Φόμιν, να τεθούν σε κατ΄ οίκον περιορισμό. Χθες επίσης επιβλήθηκαν οι πρώτες ποινές φυλάκισης σε άλλους δύο διαδηλωτές. Συγκεκριμένα ο Ντανιήλ Μπεγκλέτς καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών και ο Ιβάν Παντκαπάγιεφ σε ποινή φυλάκισης τριών ετών.

Πηγές : AFP,TASS,Vedomosti, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης