Ρωσικά ναυτικά γυμνάσια στη Μεσόγειο

Ρωσικά ναυτικά γυμνάσια στη Μεσόγειο
Σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι τέσσερις στόλοι της Ρωσίας, για τα γυμνάσια που θα γίνουν στα τέλη Ιανουαρίου στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο.

Από τον περασμένο Νοέμβριο, η παρουσία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Μεσόγειο είναι πλέον μόνιμη. Πραγματοποιήθηκαν ήδη έξι «εκστρατείες μακράς διάρκειας» τη χρονιά που πέρασε, ενώ στολίσκος υπό τη ναυαρχίδα «Moskva» βρίσκεται αυτό το διάστημα στα νερά της Μεσογείου.

Με την αυγή του 2013, η Μόσχα θέλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα, ότι η περιοχή όπου θα πραγματοποιηθούν οι ναυτικές ασκήσεις έχει για την ίδια ιδιαίτερη σημασία και ενδιαφέρον για όσα διαδραματίζονται. Αυτό έχει να κάνει και με τις εξελίξεις στη Συρία. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο ότι στην επίσημη αναφορά του υπουργείου γίνεται λόγος για γυμνάσια το μέγεθος των οποίων είναι πρωτοφανές τις τελευταίες δεκαετίες.

Δεκάδες καράβια από τους στόλους της Βαλτικής, της Βόρειας, της Μαύρης Θάλασσας και του Ειρηνικού θα συντονίσουν τις ενέργειες και την ισχύ τους, έτσι ώστε να δοκιμάσουν να αντιπαρατεθούν σε κινδύνους τρομοκρατικούς, πειρατικούς.

Τώρα, η ρωσική ναυτική ηγεσία επιχειρεί να διαπιστώσει και πού αλλού μπορεί και θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει την ισχύ του ναυτικού της. Αν και στο άμεσο μέλλον έχει ληφθεί απόφαση για ενίσχυση του στόλου της Άπω Ανατολής (Ειρηνικού) με νέας γενιάς καράβια, άρα εκεί προβλέπεται σύντομα το θέατρο των εξελίξεων για τα συμφέροντα της Ρωσίας, τα γυμνάσια προς το παρόν θα γίνουν στον άξονα Μαύρη Θάλασσα - Μεσόγειος, με επίκεντρο την ανατολική πλευρά αυτής.

Την παραμονή των Χριστουγέννων βρισκόταν στον Πειραιά το εντυπωσιακό θωρηκτό-αντιτορπιλικό «Moskva», το οποίο με το συνοδευτικό «Σμετλίβιι» ήταν αγκυροβολημένο για λίγες μέρες. Το ίδιο θωρηκτό με άλλη -τότε- ονομασία είχε κληθεί να φιλοξενήσει πάνω του τη συνάντηση κορυφής Γκορμπατσόφ - Μπους, το 1989, στα ανοικτά της Μάλτας.

Τα γυμνάσια που θα πραγματοποιηθούν μέσα στον μήνα στη Μεσόγειο δεν έχουν στόχο την όποια αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, απλώς πιστοποιούν ότι το Κρεμλίνο στην ευρύτερη αυτή περιοχή και συμφέροντα έχει και δυνάμεις να στηρίξουν τα συμφέροντα αυτά.

Πηγή: Russia Beyond the Headlines
Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου 2013, 13:34