Ρωσικές μονάδες έχουν αρχίσει να περιπολούν επίσημα σε περιοχές μεταξύ στρατιωτικών δυνάμεων που έχουν εισβάλει από την Τουρκία και μονάδων του συριακού – κυβερνητικού στρατού στην περιοχή της πόλης Μανμπίζ, δυτικά του Ευφράτη. Αυτό σημαίνει πως η Μόσχα αναβαθμίστηκε μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα σε μία de facto πρωταγωνιστική δύναμη στην περιοχή μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων κατόπιν εντολής του Ντόναλντ Τραμπ. 

Ο Ρώσος δημοσιογράφος Oleg Blokhin ο οποίος συνήθως μετακινείται ακολουθώντας συγκεκριμένες στρατιωτικές δυνάμεις στη Συρία ανάρτησε βίντεο στα social media όπου φαίνεται η εγκαταλελειμμένη   αμερικανική βάση στο χωριό Αλ – Σααντίγια κοντά στη Μανμπίζ. Σύμφωνα με την περιγραφή οι αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονταν στη βάση την προηγούμενη ημέρα (14/10) αλλά την επόμενη ημέρα (15/10) δεν υπήρχε ψυχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε τα videos που ανάρτησε ο Oleg Blokhin:

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εντωμεταξύ η σημαία των συριακών – κυβερνητικών δυνάμεων κυματίζει μετά από πολλά χρόνια στην πόλη της Μανμπίζ μετά από τη γνωστή πλέον συμφωνία των Κούρδων με την κυβέρνηση της Δαμασκού και με τη σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας. 

Ο ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας στη Συρία Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ ανέφερε την Τρίτη το μεσημέρι πως η Ρωσία αντιτίθεται στην τουρκική εισβολή και δεν πρόκειται να επιτρέψει άμεση πολιτική εμπλοκή μεταξύ τουρκικών δυνάμεων και του συριακού – κυβερνητικού στρατού. Η προειδοποίηση είναι ξεκάθαρη και φαίνεται ήδη πως η Άγκυρα την έχει λάβει σοβαρά υπόψιν. Ήδη από το βράδυ της Δευτέρας δυνάμεις από την Τουρκία καθοδηγούμενες από Τούρκους αξιωματικούς του αποκαλούμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού – μισθοφόροι» εισέβαλαν σε συριακό έδαφος και προωθήθηκαν εσπευσμένα προς την πόλη Μανμπίζ αλλά προφανώς δεν πρόλαβαν. Το τουρκικό γενικό επιτελείο με δύο ανακοινώσεις του αναφέρεται σε δύο νεκρούς Τούρκους στρατιωτικούς και οκτώ τραυματίες στα περίχωρα της Μανμπίζ από κουρδικά πυρά. 

Οι γαλάζιες κουκίδες δείχνουν τις θέσεις των Τούρκων εισβολέων. Με κόκκινο χρώμα οι θέσεις των κουρδικών πολιτοφυλακών. Με μαύρο χρώμα απεικονίζονται οι θέσεις των συριακών – κυβερνητικών δυνάμεων. Η διαγραμμισμένη περιοχή δείχνει τη ζώνη ασφαλείας που επιθυμεί να επιβάλλει η Άγκυρα.  

Όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες τις οποίες ανάρτησε το πρακτορείο Reuters στην ιστοσελίδα του οι μονάδες του συριακού – κυβερνητικού στρατού που εισήλθαν στη Μανμπίζ φέρουν στα οχήματά τους συριακές αλλά και ρωσικές σημαίες. 

Ο ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας στη Συρία Αλεξάντερ Λαυρέντιεφ που είναι και ο κύριος διαχειριστής του σχετικού διπλωματικού φακέλου, που αφορά τις εξελίξεις στην Εγγύς Ανατολή, όπως πληροφορείται το zougla.gr είναι ο άνθρωπος που διοργάνωσε και κατεύθυνε τη συμφωνία των Κούρδων με τον πρόεδρο της Συρίας Άσαντ κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή που μας πέρασε στη στρατιωτική βάση των Ρώσων στη Λαττάκεια της βορειοδυτικής Συρίας. Ο Λαυρέντιεφ είναι και το πρόσωπο πίσω από την προειδοποιητική δήλωση αργά το μεσημέρι της Τρίτης 15 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την οποία «Η στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στην Βορειοανατολική Συρία είναι απαράδεκτη ενέργεια. Ο Λαυρέντιεφ διέψευσε επίσης (καθυστερημένα όμως) πως για την εισβολή της Τουρκίας υπήρξε πράσινο φως από τη Μόσχα.  

Στον παραπάνω χάρτη που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ρωσικές Αρχές με δύο κόκκινες κουκίδες επισημαίνονται οι νέες στρατηγικές περιοχές που ελέγχει πλέον ο συριακός – κυβερνητικός στρατός. Πρόκειται για υδροηλεκτρικούς σταθμούς και στρατηγικής σημασίας γέφυρες στην επαρχία της Ράκκα (πρώην πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους). Επίσης, στον έλεγχο της Δαμασκού επανήλθε το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ταμπκά καθώς και η σιδηροδρομική γέφυρα. Όπως φαίνεται στον χάρτη ο κυβερνητικός σταθμός της Δαμασκού προώθησε μονάδες και προς την πόλη Μανμπίζ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης