«Απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην ταραγμένη περιοχή, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα κλιμάκωση» χαρακτήρισε την απόφαση να δημιουργηθεί στρατός 5.000 ανδρών στο Κοσσυφοπέδιο ο Ρώσος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη Vassily Nebenzia.

Μιλώντας σε έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα, ο Ρώσος διπλωμάτης υποστήριξε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να αντιδράσει εντονότερα για να σταματήσει την περιοχή που αποσπάσθηκε από τη Σερβία να δημιουργήσει δικό της στρατό για να αντικαταστήσει την ελαφρά εξοπλισμένη δύναμη για την αντιμετώπιση ειδικών συνθηκών». Για να προσθέσει: «Η αντίδραση της Ε.Ε. θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ”ξεδοντιασμένη” και ”ανεύθυνη” και ότι έχει ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, τόνισε ότι η έλλειψη αποφασιστικής δράσης από τα 28 μέλη της Ε.Ε. προκαλεί «μεγάλη απογοήτευση» και ότι «η Ε.Ε. εθελοτυφλεί στην παράνομη δημιουργία του στρατού του Κοσσυφοπεδίου». Υπενθύμισε, δε, πως «με την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προβλέπεται η διάλυση όλων των ενόπλων δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο. Πολλώ δε μάλλον αλβανικής δύναμης».

Η απόφαση που ελήφθη ομόφωνα (με αποχή των Σέρβων βουλευτών) στην εθνοσυνέλευση της Πρίστινας ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία στρατού από 5.000 τακτικούς και 3.000 εφέδρους.

Το παράδοξο είναι πως η εν λόγω απόφαση αποδοκιμάστηκε τόσο από τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, ο οποίος υποστήριξε πως γίνεται «σε λάθος χρόνο», όσο και από την Ε.Ε. Η αρμόδια για Εξωτερικές Υποθέσεις επίτροπος Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε ανησυχία για το εάν «η απόφαση για τη δημιουργία στρατού συμβαδίζει με το ισχύον Σύνταγμα της χώρας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μόνη χώρα που τάχθηκε υπέρ της απόφασης ήταν οι ΗΠΑ, με τον πρέσβη τους στο Κοσσυφοπέδιο Phillip Kosnett να δηλώνει πως «η Ουάσινγκτον επαναβεβαιώνει την υποστήριξή της ώστε ως ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα να διαθέτει και στρατιωτικές δυνάμεις».

Η απόφαση για τη δημιουργία εθνικού στρατού στο Κοσσυφοπέδιο προκάλεσε την οργή της Σερβίας και την έντονη αντίδραση της Μόσχας.

Ο Nebenzia κατηγόρησε τις χώρες της Δύσης και ιδιαίτερα μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά και τη διεθνή ειρηνευτική δύναμη (KFOR), για την παραβίαση της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι διεθνείς παρατηρητές εκφράζουν φόβους ότι η δημιουργία έστω και μικρού στρατού από το Κοσσυφοπέδιο θα μπορούσε να προκαλέσει ανάφλεξη στην ήδη τεταμένη περιοχή τορπιλίζοντας τις προσπάθειες συμφιλίωσης ανάμεσα στην Πρίστινα και το Βελιγράδι.

Η πρωθυπουργός της Σερβίας Ana Brnabic προειδοποίησε ότι ο σχηματισμός στρατού στο Κοσσυφοπέδιο θα μπορούσε να προκαλέσει ένοπλη παρέμβαση, «αν αυτό απειλούσε τη σερβική μειονότητα των 150.000».

Η Σερβία ήδη έχει ενοχληθεί με την απόφαση που έλαβε η Πρίστινα τον Νοέμβριο να αυξήσει τους δασμούς εισαγωγών προϊόντων κατά 100%, παρά τις προειδοποιήσεις από ΗΠΑ και Ε.Ε. για ανάκλησή της.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους αποφασίσθηκε η δημιουργία εθνικού στρατού είναι, κατά τους παρατηρητές, για να εκβιαστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν έχει ικανοποιήσει το αίτημα του Κοσσυφοπέδιου για τη χορήγηση ελεύθερης βίζα σε χώρες της Ε.Ε.

Πληροφορίες από RT και Reuters
Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης