Η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε. που βρίσκεται υπό ημικατοχή και θα μπορούσε να αξιοποιήσει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και την παρέμβασή της στην ανατολική Ουκρανία.

Η υπόθεση με τους Ρώσους πράκτορες και την απέλασή τους από την Ελλάδα δεν είναι κάτι που αφορά μόνο την Ελλάδα. Αφορά και την Κύπρο. Ίσως, όπως σημειώνει η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», οι ρωσικές παρεμβάσεις θα έπρεπε να είχαν απασχολήσει σοβαρά πολύ νωρίτερα την κυπριακή κυβέρνηση (η οποία έχει δεξιά και ενίοτε κεντροδεξιά κατεύθυνση), η οποία σε πολλές περιπτώσεις, και όχι πάντοτε αδίκως, χαρακτηρίζεται από ορισμένους στην Ε.Ε. ως… ρωσικό προτεκτοράτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ρωσικό «άγγιγμα» στην Κύπρο, όπως το αποκαλεί η κυπριακή εφημερίδα, σε κάποιες περιπτώσεις είναι τόσο απροκάλυπτο, που δημιουργεί την εντύπωση εθελοδουλίας, με πρόσχημα πότε την Ορθοδοξία, πότε τις δήθεν «διαχρονικές θέσεις αρχής» της Μόσχας στο Κυπριακό και πότε τις προφητείες για το «ξανθό γένος». Αν κάποιος συνθέσει ορισμένες μόνο ψηφίδες, αν μη τι άλλο, θα προβληματιστεί.

Η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε. που βρίσκεται υπό ημικατοχή και θα μπορούσε να αξιοποιήσει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και την παρέμβασή της στην ανατολική Ουκρανία. Αντί αυτού, η πλειοψηφία της Βουλής, όπως αναφέρει σε μια σκληρή κριτική της η εφημερίδα «Πολίτης», επέλεξε να «ξεπλύνει» τη Μόσχα και μάλιστα με τρόπο που μόνο κάποια τοπική ρωσική Βουλή ή η Ομοσπονδιακή Δούμα θα μπορούσε να κάνει.

Ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο τασσόταν εναντίον της επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία και προέτρεπε την κυβέρνηση να εργαστεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Το ψήφισμα της πλειοψηφίας της Βουλής επικαλέστηκε τη δυσχέρεια στην εξαγωγή κυπριακών προϊόντων στη Ρωσία, αλλά και στους περιορισμούς που τέθηκαν «σε διαχρονικούς φίλους της Κύπρου». Ακόμα και ο ΔΗΣΥ (κυβερνών δεξιό κόμμα στην Κύπρο) που τήρησε αποχή, εμφανίστηκε απολογητικός, αφήνοντας να νοηθεί πως, αν δεν ήταν κυβερνητικό κόμμα, θα στήριζε το ψήφισμα. Και αυτό το συμβάν καταγράφηκε από τους εταίρους μας στην Ε.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η lady Gaga, η Μαντόνα και ο Πούτιν: Ρώσος ολιγάρχης ντύνεται καλόγερος

Η περίπτωση του Ρώσου βουλευτή της Αγίας Πετρούπολης Βιτάλι Μιλόνοβ, ο οποίος ανήκει στο κόμμα Νέα Ρωσία του Βλ. Πούτιν, είναι ακόμη ένα δείγμα της ελαφρότητας με την οποία η πολιτική ηγεσία χειρίζεται θέματα που αφορούν τη Ρωσία.

Ο συγκεκριμένος βουλευτής, που ντύνεται με άμφια, εμφανιζόμενος ως μέλος ενός ανύπαρκτου «Κυπρορωσικού Συνδέσμου Κουλτούρας, Ορθοδοξίας και Επιχειρηματικότητας», έκανε επαφές στην Κύπρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων. Ο «Σύνδεσμος» έκανε διαδικτυακό δημοψήφισμα και ζητούσε την πρόσκληση ρωσικών ειδικών δυνάμεων στην Κύπρο για να την προστατεύσουν και να την απελευθερώσουν! Ποιος είναι όμως ο Μιλόνοβ;

Μάλλον ουδείς μπήκε στον κόπο να κάνει μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο πριν του ανοίξουν τις πόρτες του Προεδρικού και των γραφείων των κομμάτων. Είναι ο εμπνευστής του νόμου κατά των ομοφυλοφίλων στη Ρωσία, έχει ζητήσει τη σύλληψη της τραγουδίστριας Μαντόνα και της Lady Gaga, ενώ πρότεινε να απαγορευθεί στον διευθυντή της Apple να επισκεφθεί τη χώρα, γιατί ενδεχομένως να μεταφέρει AIDS, Έμπολα ή βλεννόρροια, αφού έχει δηλώσει πως είναι ομοφυλόφιλος! Υπήρξε, επίσης, εμπνευστής της απαγόρευσης συμμετοχής ομοφυλόφιλων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι.

Η απαγόρευση του… ναργιλέ

Μεταξύ των «επιτευγμάτων» του καταγράφεται το νομοσχέδιο για απαγόρευση του… ναργιλέ, η πρόταση για δημιουργία αστυνομίας θρησκευτικής ηθικής, η εισήγηση για αποχώρηση της Ρωσίας από τη Eurovision και ο τερματισμός εκπομπής του μουσικού τηλεοπτικού σταθμού MTV. Έχει ζητήσει να μη γίνονται δημόσιες εκδηλώσεις κοντά σε εκκλησίες και να απαγορευθεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να κυκλοφορούν στην Αγία Πετρούπολη άνδρες χωρίς μπλούζα και γυναίκες με μαγιό! «Συγκλονιστική», επίσης, ήταν και η πρότασή του όλες οι Ρωσίδες που δεν έχουν γεννήσει παιδί έως τα 23 να στρατεύονται για θητεία στις ένοπλες δυνάμεις.

Διακεκριμένες προσωπικότητες της Ρωσίας (τραγουδιστές, ολυμπιονίκες, συγγραφείς κ.λπ.) με επιστολή τους είχαν ζητήσει την παύση του Μιλόνοβ, γιατί οδηγεί την Αγία Πετρούπολη σε σκοταδισμό και την εκθέτει διεθνώς με τις γελοίες πρωτοβουλίες του. Επίσης, σε διαδικτυακή ψηφοφορία, 20.000 Ρώσοι ζητούν να τον εξετάσει ψυχίατρος, ενώ υπήρξε προσφυγή στην εισαγγελέα για να ερευνηθούν τα ρατσιστικά του ξεσπάσματα που συνοδεύονταν από βωμολοχίες. Ακόμα έξι βουλευτές του κόμματός του ζήτησαν να παυθεί λόγω ρατσιστικών δηλώσεων. Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τον παρασημοφόρησε για το νομοσχέδιό του εναντίον των ομοφυλοφίλων, προκαλώντας αντιδράσεις διεθνών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τα emails της εισαγγελέως

Το πλέον πρόσφατο, αλλά και χαρακτηριστικό παράδειγμα της ρωσικής παρέμβασης στην Κύπρο, είναι σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης» η περίπτωση της εισαγγελέως Ελένης Λοϊζίδου. Η ρωσική πρεσβεία αναγνωρίζοντας το έργο της την τίμησε, ενώ η ίδια δεν είχε κανένα πρόβλημα να δημοσιεύει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες και βίντεο από τα ταξίδια της στη Μόσχα και τις βόλτες της με Ρώσους εισαγγελείς.

Τα emails που διέρρευσαν σε ρωσικό ιστότοπο, αν και θα έπρεπε σε μια σοβαρή χώρα να απασχολήσουν ως προς το περιεχόμενό τους τόσο τον προϊστάμενό της γενικό εισαγγελέα όσο και την κυβέρνηση, θεωρήθηκαν ως «προσωπικά δεδομένα» και οδήγησαν σε ένα κυνήγι μαγισσών κατά δημοσιογράφων. Παράλληλα, απαξίωσαν περαιτέρω την ήδη απαξιωμένη Νομική Υπηρεσία, με την αποδοχή της δικαιολογίας της απόρριψης του υπηρεσιακού της υπολογιστή στα σκουπίδια μιας ξένης χώρας. Ωστόσο, στο εξωτερικό κάθε άλλο παρά απαρατήρητο έχει περάσει το συμβάν, το οποίο έχει καταγραφεί ως ακόμη μία απόδειξη άσκησης ελέγχου εκ μέρους των Ρώσων στην κυπριακή κρατική μηχανή και μάλιστα στην ευαίσθητη Νομική Υπηρεσία.

Η έκδοση Ρώσων υπηκόων, που καταφανώς διώκονται για πολιτικούς λόγους, ακόμα και όταν πρόκειται για αναγνωρισμένους πολιτικούς πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο, δεν έχει να κάνει μόνο με μία εισαγγελέα, αλλά με όλο τον μηχανισμό της Δικαιοσύνης.

Εντύπωση προκαλεί δραστηριότητα του μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα, ο οποίος δίνει την εντύπωση πως αισθάνεται άβολα ως επίσκοπος της Εκκλησίας της Κύπρου και ενδεχομένως θα ήθελε να ανήκει στο Πατριαρχείο Μόσχας. Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά ότι εμφανίζεται με άμφια της Ρωσικής Εκκλησίας (άσπρο καλυμμαύχι) και κάνει λιτανείες των εικόνων των Τσάρων που έχουν αγιοποιηθεί από το Πατριαρχείο Μόσχας, χωρίς αυτή η αγιοποίηση να έχει γίνει αποδεκτή από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Βεβαίως, όλα αυτά συμβαίνουν σε έναν ναό ρωσικού ρυθμού που χτίστηκε με χρήματα Ρώσου εκατομμυριούχου, ο οποίος «αγιογραφήθηκε» στους τοίχους του ναού μαζί με την οικογένειά του και τον μητροπολίτη Ησαΐα!

Το ρωσικό κόμμα στην Κύπρο έτοιμο για ευρωεκλογές

Οι μαζικές πολιτογραφήσεις Ρώσων ολιγαρχών και η αυξανόμενη αριθμητικά ρωσική κοινότητα στη Λεμεσό δημιούργησαν τις συνθήκες και για απευθείας παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα με τη δημιουργία κόμματος. Ο Αλεξέι Βολομπόεφ είναι ο πρόεδρος του κόμματος «Εγώ ο Πολίτης».

Ο Βολομπόεφ εξασφάλισε την κυπριακή υπηκοότητα έπειτα από επενδύσεις ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ στο νησί.

Το «κούρεμα» καταθέσεων του 2013 είχε εξοργίσει τον Ρώσο επιχειρηματία. Σε βαθμό που δήλωνε στις 23 Μαρτίου 2013 στους «New York Times» ότι ήθελε να πουλήσει τα πάντα και να μετακομίσει στο Λονδίνο. Πάντως, ο ίδιος δεν είχε χάσει χρήματα, αφού εμφανίζεται στα διάφορα δημοσιεύματα να τα είχε μεταφέρει εκτός Κύπρου μερικούς μήνες πριν από το «κούρεμα».

Ο εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Μιχαλοκάκος σε δηλώσεις του (καθώς ο Βολομπόεφ δεν μιλάει ελληνικά) επεσήμανε ότι «είναι καιρός να καταλάβει ο κόσμος πως ο δημογραφικός χάρτης της Κύπρου αλλάζει και πως υπάρχει και θέμα ρωσικής μειονότητας».

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί η λειτουργία δύο ρωσόφωνων ραδιοφωνικών σταθμών παγκύπριας εμβέλειας που δεν ελέγχονται από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης, όπως οι άλλοι σταθμοί, αφού δεν υπάρχουν λειτουργοί που να γνωρίζουν τη ρωσική γλώσσα. Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία για δημιουργία και παγκύπριου ρωσόφωνου τηλεοπτικού σταθμού. Η αλήθεια είναι ότι πλέον οι Ρώσοι αισθάνονται στην Κύπρο… σαν στο σπίτι τους.

Με πληροφορίες από «Πολίτη» 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης