Τουλάχιστον τέσσερα ισραηλινά F-16, τα οποία ήταν οπλισμένα με πυραύλους ακριβείας αέρος-εδάφους και πετούσαν σχεδόν πάνω από τα κύματα ανατολικά της Κύπρου, βομβάρδισαν βάσεις Ιρανών πλησίον των ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη Λαττάκεια της Συρίας. 

Η επίθεση εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας και τόσο τα ρωσικά ραντάρ όσο και η συριακή αεράμυνα αντελήφθησαν πολύ αργά τα ισραηλινά μαχητικά. Το ρωσικό επιτελείο, όπως πάντα και κατόπιν συμφωνίας, είχε ειδοποιηθεί από τους Ισραηλινούς για την επικείμενη επίθεση τουλάχιστον ένα λεπτό πριν αυτή εκδηλωθεί, όπως παραδέχονται και οι Ρώσοι επιτελάρχες. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκείνη την ώρα, ένα γιγαντιαίο ρωσικό Ilyushin-20 βρισκόταν σε πορεία προσγείωσης προς το αεροδρόμιο της Λαττάκειας και το στίγμα του στα ραντάρ αποτύπωσε τη θέση του 35 χιλιόμετρα δυτικά των ακτών της Συρίας. Το ρωσικό αεροσκάφος, για άγνωστο λόγο, την ώρα της προσγείωσής του εβλήθη από συριακό πύραυλο των καθεστωτικών δυνάμεων του Άσαντ, τύπου S-200 (παλαιάς τεχνολογίας), και κατερρίφθη. 


(Το ILYUSHIN IL-20 είναι ένα ρωσικής κατασκευής τετρακινητήριο αεροσκάφος αναγνώρισης)

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Russian Today, το ρωσικό αεροσκάφος παρακολουθούσε τις κινήσεις της φρεγάτας Auvergne, η οποία φέρει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, τύπου Κρουζ, γαλλικής τεχνολογίας.

Σχεδόν αμέσως το αμερικανικό πεντάγωνο ανέφερε πως η συριακή αεράμυνα κατέρριψε το ρωσικό αεροσκάφος. Το Ισραήλ αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός. Το ρωσικό επιτελείο παραδέχθηκε την κατάρριψη, για να αναφέρει πολύ αργότερα το πρωί της Τρίτης πως το Ilyushin αναγκάστηκε από τα τέσσερα ισραηλινά F-16 να εισέλθει στον χώρο της συριακής αεράμυνας και ως εκ τούτου να καταστεί στόχος. Το ρωσικό ΥΕΘΑ δεν εξηγεί πώς αναγκάστηκε το Ilyushin-20 να προβεί σε αλλαγή πορείας από τα τέσσερα ισραηλινά F-16, ενώ εξέφρασε την οργή του για το συμβάν και απείλησε με αντίποινα το Ισραήλ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(Χάρτης του περιστατικού στη Συρία όπως δόθηκε από το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας)

Στην ίδια ρωσική ανακοίνωση επισημαίνεται και η εξής λεπτομέρεια: πως τη στιγμή της ισραηλινής επίθεσης η γαλλική φρεγάτα Auvergne είχε εξαπολύσει πυραύλους κατά στόχων στο έδαφος της Συρίας. Από στρατιωτικές αναφορές του Ισραήλ πληροφορούμεθα ότι τελικά το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη σημειώθηκαν πυραυλικές επιθέσεις κατά των περιοχών της Δαμασκού, της Χάμα, της Χομς αλλά και της Λαττάκειας, αλλά σε ιρανικούς στόχους, δηλαδή σε βάσεις που έχει τον τελευταίο καιρό κατασκευάσει το Ιράν σε αυτές τις περιοχές. 


(Η γαλλική φρεγάτα Auvergne τύπου Fremm)

Ωστόσο, το πράγμα περιπλέκεται από τη στιγμή που την περασμένη Παρασκευή υπήρξε συνάντηση στο Κρεμλίνο μεταξύ ανώτατων Ρώσων αξιωματούχων και υψηλού επιπέδου αντιπροσωπείας από το Τελ Αβίβ, της οποίας επικεφαλής ήταν ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ισραήλ.

Πληροφορίες των ισραηλινών υπηρεσιών αναφέρουν πως παραδόθηκαν στους Ρώσους φωτογραφικά και βιντεοσκοπημένα ντοκουμέντα με τη δραστηριότητα Ιρανών στρατιωτικών δυνάμεων στις προαναφερθείσες περιοχές. Με λίγα λόγια, το Κρεμλίνο γνώριζε από την Παρασκευή πως οι Ισραηλινοί θα χτυπήσουν αυτούς τους στόχους. Είναι, λοιπόν, απορίας άξιον πώς οι ρωσικές δυνάμεις στη Συρία δεν φρόντισαν να διασφαλίσουν την ομαλή πορεία του αεροσκάφους Ilyushin στην περιοχή αυτή. 

Άλλωστε, είναι γνωστό πως μεταξύ του ρωσικού και του ισραηλινού γενικού επιτελείου υπάρχει ενεργή κόκκινη τηλεφωνική γραμμή, η οποία χρησιμοποιείται ακριβώς για την αποφυγή τέτοιων συμβάντων. Τι συνέβη λοιπόν; 

Η κατάρριψη του ρωσικού Ilyushin και παράλληλα η αεροπορική επίθεση του Ισραήλ στη Συρία εκδηλώθηκαν λίγες ώρες μετά την επίτευξη συμφωνίας κορυφής μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν για την εκτόνωση της έκρυθμης κατάστασης στον θύλακα Ιντλίμπ στη βόρειο Συρία και επί των τουρκοσυριακών συνόρων. Η συμφωνία αυτή προβλέπει την αποστρατιωτικοποίηση του θύλακα και την απόδοσή του στον έλεγχο των καθεστωτικών δυνάμεων του Άσαντ. Παράλληλα, η ισχυρότερη πολιτοφυλακή που δραστηριοποιείται στον θύλακα της οργάνωσης Hayat al Thriri al Shum θα υποχωρήσει και θα εγκατασταθεί επί των συνόρων με την Τουρκία. Η οργάνωση αυτή χρηματοδοτείται και εξοπλίζεται από την Άγκυρα εδώ και πολλά χρόνια και άρα, κατά τεκμήριο, ελέγχεται από την Τουρκία. 

Η εξέλιξη αυτή μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας βάζει «τρικλοποδιά» στους Αμερικανούς οι οποίοι βρίσκονται πλησίον του Ιντλίμπ και δυτικά του Ευφράτη και ελέγχουν τους μαχητές των Κούρδων της Συρίας. Είναι απορίας άξιον πώς λίγες ώρες μετά τη συμφωνία στο Σότσι εξαπολύθηκε ισραηλινή επίθεση πολύ κοντά σε ρωσική βάση στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα φέρεται να εμπλέκεται και γαλλική ναυτική μονάδα. Αν κάποιος προσθέσει και το δραματικό γεγονός της κατάρριψης του ρωσικού Ilyushin, τότε η εξέλιξη αυτή προσλαμβάνει ιδιαίτερα επικίνδυνες διαστάσεις. Σημειώνεται πως τη Δευτέρα το πρωί η ιστοσελίδα Ahval ανήρτησε άρθρο γνωστού δημοσιογράφου σύμφωνα με το οποίο η κατάσταση στο Ιντλίμπ παραπέμπει στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και στη δολοφονία του αρχιδούκα Φερδινάνδου της Αυστρίας, η οποία και χρησιμοποιήθηκε ως άλλοθι για την έκρηξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. 

Χάρτης στον οποίο φαίνεται και ένα πλοίο του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού το οποίο φέρει πυραύλους

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης