Ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα (15/7) σε φυλάκιση τεσσάρων ετών τον ακτιβιστή της αντιπολίτευσης Αντρέι Πιβοβάροφ, επειδή καθοδηγούσε ένα εκτός νόμου πολιτικό κίνημα, ανακοίνωσε η υπηρεσία τύπου του δικαστηρίου.

Ο Πιβοβάροφ, είναι ένας πρώην διευθυντής της «Ανοιχτής Ρωσίας», μιας ανενεργούς σήμερα ομάδας της αντιπολίτευσης που συνδέεται με τον πρώην μεγιστάνα πετρελαίου και επί χρόνια επικριτή του Κρεμλίνου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πιβοβάροφ συνελήφθη τον Ιούνιο του 2021, όταν οι αρχές σταμάτησαν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ενώ αυτό τροχοδρομούσε στο αεροδρόμιο Πούλκοβο της Αγίας Πετρούπολης με προορισμό την Πολωνία , και έκτοτε βρίσκεται στην φυλακή.

Η Ρωσία έχει εντείνει μια ευρεία κλίμακας καταστολή κατά των αντιπάλων του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, φιμώνοντας ουσιαστικά τη διαφωνία μέσω ενός κύματος ποινικών υποθέσεων και νέων περιορισμών στην ελευθερία του λόγου, στο πλαίσιο της στρατιωτικής λογοκρισίας που έχει επιβάλλει.

Η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει στο παρελθόν την οργάνωση «Ανοιχτή Ρωσία» «ανεπιθύμητη» και το κίνημα που συνδέεται με τον Χοντορκόφσκι σταμάτησε πέρυσι να δραστηριοποιείται στην Ρωσία σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τους συνεργάτες του. Αρκετά περιφερειακά ηγετικά στελέχη της «Ανοικτής Ρωσίας» έχουν καταδικαστεί σε βαριές ποινές φυλάκισης σε υποθέσεις , οι οποίες όπως λένε οι υποστηρικτές της, είχαν πολιτικά κίνητρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αφότου εξετάσθηκαν το περιεχόμενο της δικογραφίας και τα αποδεικτικά στοιχεία που είχαν καταθέσει τα μέρη, το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κατηγορούμενος είναι ένοχος και καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων ετών», αναφέρεται στην ανακοίνωση του δικαστηρίου πόλης Κρασνοντάρ που βρίσκεται στο νότο της Ρωσίας.

Η απόφαση αυτή εκδόθηκε λίγες μόνο μέρες αφότου ένας δημοφιλής πολιτικός της ρωσικής αντιπολίτευσης ο Ιλιά Γιάσιν, προφυλακίστηκε με τις κατηγορίες ότι διέδιδε ψευδείς πληροφορίες για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες επισύρουν ποινές φυλάκισης έως και 15 ετών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης