Η Λευκορωσία είναι έτοιμη να προμηθεύσει την Ουκρανία με πετρέλαιο και υποπροϊόντα του, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο στον Oυκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο σήμερα.

Η Λευκορωσία διαθέτει δύο μεγάλα διυλιστήρια αλλά αγοράζει το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου το οποίο καταναλώνει από τη Ρωσία, η οποία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία τον Μάρτιο και τελεί πλέον υπό καθεστώς κυρώσεων από τη Δύση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο τόνισε πως η Λευκορωσία αντιλαμβάνεται την οξύτητα του προβλήματος κατά τη διάρκεια της σοδειάς και επομένως, παρά τις εγχώριες ανάγκες, θα βοηθήσει την Ουκρανία ώστε να εξασφαλίσει πως η οικονομία της διαθέτει επαρκείς προμήθειες σε πετρελαϊκά προϊόντα» ανέφερε η λευκορωσική κυβέρνηση σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε αφού οι δύο ηγέτες συνομίλησαν τηλεφωνικά.

Τον Μάιο η Ρωσία, η Λευκορωσία και το Καζακστάν υπέγραψαν μια συμφωνία που προβλέπει τη δημιουργία της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, που ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν λέει ότι φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση ως οικονομική δύναμη.

Η Μόσχα συμφώνησε να παρέχει αδασμολόγητη μια ποσότητα 23 εκατ. τόνων (169 εκατ. βαρελιών) πετρελαίου φέτος στη Λευκορωσία στο πλαίσιο μιας συμφωνίας τελωνειακής ένωσης μεταξύ των δύο κρατών. Η Λευκορωσία εξάγει πετρελαϊκά προϊόντα, τους δασμούς των οποίων καταβάλλει σε αντάλλαγμα στη Ρωσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ουκρανία, μια χώρα που εξάγει σημαντικές ποσότητες σιτηρών διαμέσου της Μαύρης Θάλασσας, βρίσκεται στο μέσο της περιόδου της σοδειάς των γεωργικών της προϊόντων, που όμως μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα εξαιτίας της αύξησης των τιμών των καυσίμων, σημειώνουν αξιωματούχοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης