Αναμφίβολα, τον τελευταίο καιρό, πολύ έχει απασχολήσει τα διεθνή ΜΜΕ τι θα γίνει τελικά με την αγορά των αμερικανικών μαχητικών νέας γενιάς F-35 από την Τουρκία.
Από τη μια η άρνηση για την παράδοσή τους στην Τουρκία από το Κογκρέσο, από την άλλη οι απειλές από την Άγκυρα για την αγορά αντίστοιχων ρωσικών.
Την ατμόσφαιρα σκοτεινιάζει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στους κύκλους του ΝΑΤΟ από την πολυδιαφημισμένη αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία.
Λίγες ημέρες πριν την «τελετή παράδοσης» των δύο F-35 η αμερικανική Γερουσία σε Εξουσιοδοτημένη Πράξη της, περιγράφει την παράδοση των S-400 από τη Ρωσία στη Τουρκία, «ελεγχόμενη πράξη» και προτείνει την αφαίρεση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 και του προγράμματος κοινής δράσης- Joint Strike Fighter (JSF).
Γεγονός πάντως, αποτελεί ότι ήδη πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, η «παράδοση» των δύο πρώτων μαχητικών F-35, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι προς τουλάχιστον έως το τέλος του 2019 θα παραμένουν στην αεροπορική βάση Luke Air Force Base στην Αριζόνα. Εκεί Τούρκοι πιλότοι και τεχνικοί θα εκπαιδευθούν στα πέμπτης γενιάς μαχητικά τζετ.
«Έχουμε εισέλθει σε νέα εποχή μαζί με την τουρκική αεροπορία», είπε ο Orlando Carvalho εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Lockheed Martin’s Aeronautics στην τελετή παράδοσης των δύο μαχητικών στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Fort Worth του Τέξας την Πέμπτη.
Ο υφυπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας Serdar Demirel ήταν παρών, ενώ τις ΗΠΑ εκπροσώπησαν τοπικοί αξιωματούχοι όπως δικαστικοί λειτουργοί και βουλευτές όπως έγραψε η «Fort Worth Star-Telegram».
Καθώς μαίνεται η «διαμάχη» Άγκυρας – Ουάσινγκτον για τα F-35 και τους S-400, ρωσικές πηγές εμφανίζουν ότι υπάρχει και «εναλλακτική λύση», τα ρωσικά μαχητικά Sukhoi PAK FA T-50 (Su-57). Κάτι που έχουν υποστηρίξει και Τούρκοι αξιωματούχοι.

Η ρωσική εφημερίδα «Gazeta.ru» επικαλείται στοιχεία του «Military Watch», που περιγράφει πως τα δύο μαχητικά «είναι εντελώς διαφορετικά», αλλά υποστηρίζει πως το Su-57 έχει μερικά προωθημένα χαρακτηριστικά εν πτήση από το Lockheed Martin F-35.

Το «Military Watch», γράφει πως το F-35 «είναι ένα ελαφρύ αεροσκάφος με χαμηλότερη από το μέσο όρο δυνατότητα να κάνει ελιγμούς, αλλά πολύ φθηνότερης παραγωγής σε σύγκριση με το
(το χαρακτηριζόμενο elite) F-22 Raptor που όμως δεν κατασκευάζεται πλέον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
 Sukhoi PAK FA T-50 (Su-57)
«Tο Su-57 αντίθετα είναι σχεδιασμένο με βάση πλατφόρμα ανωτερότητας και θεωρείται ικανότερο σε αερομαχίες λόγω της ταχύτητάς του, των αισθητήρων του, των δυνατοτήτων εμπλοκής και μεταφοράς πολλών πυραύλων και της ικανότητας να κάνει ελιγμούς», προσθέτει το Military Watch.

Γεγονός πάντως είναι πως οι λεπτομέρειες για τις δυνατότητες των μαχητικών πέμπτης γενιάς εξακολουθούν να είναι άκρως απόρρητες ακόμη. Πάντως οι σχολιαστές επισημαίνουν πως τα δημοσιεύματα «βασίζονται σε εικασίες».

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης