Οι απώλειες για τη ρουμανική οικονομία που οφείλονται στην έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού ανέρχονται σε περίπου 7,1 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η PricewaterhouseCoopers (PwC).

Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι ποσοστό 52% των Ρουμάνων επιχειρηματιών σημειώνει ότι το «κενό» στην εύρεση προσωπικού με δεξιότητες προκαλεί οικονομικές ζημίες. Οι περισσότεροι επιχειρηματίες δεν μπορούν – σύμφωνα με την ίδια έρευνα – να εντοπίσουν και, τελικώς, να προσλάβουν εξειδικευμένους τεχνικούς, διοικητικό προσωπικό ή και πωλητές με ειδίκευση στον τομέα απασχόλησής τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η δυσκολία εύρεσης εργαζομένων με τις δεξιότητες που απαιτούνται για ορισμένα επαγγέλματα περιορίζει το δυναμικό ανάπτυξης των επιχειρηματικών επιχειρήσεων και της οικονομίας της χώρας. Οι εκτιμήσεις των επιχειρηματιών δείχνουν ότι η συνολική (οικονομική) απώλεια που υφίστανται λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού ανέρχεται σε 3,7% του ρουμανικού ΑΕΠ. Η μαζική μετανάστευση των Ρουμάνων εργαζομένων στις χώρες της δυτικής Ευρώπης, η γήρανση του πληθυσμού και το ανεπαρκές εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι οι κυριότεροι λόγοι που οδήγησαν στην τρέχουσα κατάσταση την αγορά εργασίας» εξηγεί ο Ionut Simion από την PwC Ρουμανίας.

Περισσότερο από το 1/3 των Ρουμάνων επιχειρηματιών (36%) αναφέρει ότι η έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού προκαλεί απώλειες έως και 5% του (ετήσιου) κύκλου εργασιών, 10% δηλώνει ότι οι απώλειες κυμαίνονται μεταξύ 5% και 10%. Ωστόσο, το 48% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι αυτό δεν αποτελεί λόγο απώλειας για την εταιρεία τους.

Οι Ρουμάνοι επιχειρηματίες λαμβάνουν μέτρα για την εύρεση ειδικευμένου προσωπικού, αλλά και την κατάρτιση των υπαλλήλων που ήδη εργάζονται σ’ αυτές, όπως ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ποσοστό 68% των επιχειρηματιών δήλωσε ότι έχει δυσκολίες στην εξεύρεση τεχνικού, διοικητικού ή υποστηρικτικού προσωπικού, το οποίο θέτει τη Ρουμανία στην κορυφή των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης σε σχέση με την έλλειψη αυτής της «κατηγορίας» εμπειρογνωμόνων.

Επίσης, το 50% των επιχειρηματιών αντιμετωπίζει προβλήματα στην πρόσληψη προσωπικού πωλήσεων, το 46% δεν μπορεί να βρει μηχανικούς, το 40% εκπαιδευτές και το 22% των εργοδοτών δεν μπορεί να βρει προσωπικό ανώτερων στελεχών. Για καθένα από αυτά τα επαγγέλματα η Ρουμανία βρίσκεται στη δεύτερη θέση στην περιοχή λόγω έλλειψης προσωπικού.

Η έρευνα της PwC διεξήχθη το διάστημα Φεβρουάριος – Απρίλιος 2019 σε δείγμα 2.993 ανώτερων και διευθυντικών στελεχών εταιρειών με κύκλο εργασιών τουλάχιστον 10 εκατομμυρίων ευρώ, σε 53 χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Από το σύνολο των ερωτηθέντων, 600 προέρχονταν από χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης