Ρουμανία: Διάσωση 60 μεταναστών στη Μαύρη Θάλασσα

Ρουμανία: Διάσωση 60 μεταναστών στη Μαύρη Θάλασσα
Περίπου 60 μετανάστες διασώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας προς Τρίτη στη Μαύρη Θάλασσα, ανοικτά των ρουμανικών ακτών, όταν το πλεούμενο στο οποίο επέβαιναν βρέθηκε σε κίνδυνο, ανακοίνωσε η ακτοφυλακή.

Το σκάφος, που είχε ξεκινήσει από την Τουρκία και εντοπίστηκε 35 χλμ. από τα ρουμανικά παράλια σε ταραγμένη θάλασσα, ρυμουλκήθηκε μέχρι το λιμάνι της Κωνστάντζας (ανατολικά) από σκάφος της ακτοφυλακής.

«Στους μετανάστες περιλαμβάνονται παιδιά, όμως η καταμέτρηση συνεχίζεται», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της ακτοφυλακής, Ιονέλα Πάσατ, σύμφωνα με την οποία δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη η εθνικότητα των μεταναστών.

Οι μετανάστες πρέπει να υποβληθούν σε ιατρικό έλεγχο, προτού παραδοθούν στις αρμόδιες μεταναστευτικές αρχές, διευκρίνισε.

Πρόκειται για το πρώτο σκάφος που μεταφέρει μετανάστες και εντοπίζεται από τις ρουμανικές αρχές από το καλοκαίρι, όταν οι διελεύσεις μέσω της Μαύρης Θάλασσας σκαφών προερχόμενων από την Τουρκία αυξήθηκαν στο διάστημα από τα μέσα Αυγούστου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Περισσότεροι από 570 μετανάστες χωρίς χαρτιά που επέβαιναν σε πέντε σκάφη, διασώθηκαν τότε.

Στη συνέχεια οι διελεύσεις σταμάτησαν, καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο διάπλους της Μαύρης Θάλασσας είναι «δέκα φορές» πιο επικίνδυνος από εκείνον της Μεσογείου στη διάρκεια του χειμώνα λόγω των καταιγίδων.

Η Ρουμανία παρέμενε γενικά αλώβητη από τη μεταναστευτική κρίση που επηρέασε άλλες χώρες της κεντρικής και (νοτιο)ανατολικής Ευρώπης. Η διέλευση της Μαύρης Θάλασσας είναι μια εναλλακτική του διάπλου της Μεσογείου, αλλά παραμένει περιθωριακή, για τους μετανάστες που θέλουν να φθάσουν στη δυτική Ευρώπη.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2017, 13:30