Οι Ρουμάνοι σοσιαλδημοκράτες όρισαν σήμερα μια ευρωβουλευτή, την Βιόριτσα Ντάντσιλα, ως διάδοχο του παραιτηθέντος πρωθυπουργού, τον οποίο έριξαν εξαιτίας μιας σύγκρουσης στους κόλπους της αριστερής πλειοψηφίας.

«Η κυρία Ντάντσιλα είναι ευρωβουλευτής από το 2009, είναι σεβαστή στις Βρυξέλλες, συναινετική, επικοινωνιακή και έχει καλές σχέσεις με τους αξιωματούχους της Επιτροπής», δήλωσε ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) Λίβιου Ντράγκνεα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι σοσιαλδημοκράτες έπαυσαν χθες το βράδυ τον δεύτερο μέσα σε μερικούς μήνες πρωθυπουργό τους, τον Μίχαϊ Τουντόσε, ο οποίος κατείχε το αξίωμα από τον Ιούνιο.

Η Ντάντσιλα θα μπορούσε να διοριστεί πρωθυπουργός ήδη από αύριο, αν λάβει την έγκριση του αρχηγού του κράτους Κλάους Γιοχάνις που θα δεχθεί το μεσημέρι το PSD και τον μικρότερο φιλελεύθερο σύμμαχό του, το κόμμα Alda. Σ’ αυτή την περίπτωση θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ρουμανίας.

Η ανάδειξή της αποτελεί επίσης «ένα μήνυμα για τις Βρυξέλλες, επειδή θέλουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις της κυβέρνησης με την Κομισιόν», πρόσθεσε ο Ντράγκνεα, καθώς η ΕΕ επέκρινε τους τελευταίους μήνες τη Ρουμανία για μια αμφιλεγόμενη μετρρύθμιση της δκιαοσύνης που προωθήθηκε από την αριστερή πλειοψηφία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ, ο κεντροδεξιός πρόεδρος διόρισε μεταβατικό πρωθυπουργό τον απερχόμενο υπουργό Άμυνας Μίχαϊ Φίφορ.

«Έχουμα ανάγκη γρήγορα μια νεά κυβέρνηση ώστε αυτή η περίοδος αβεβαιότητας να μην μετατραπεί σε πολιτική αστάθεια», δήλωσε σήμερα «δυσαρεστημένος και ανήσυχος» ο πρόεδρος την επομένη της νέας κρίσης που προκληθηκε από το PSD, το οποίο ανέλαβε την εξουσία πριν από έναν χρόνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης