Η Ιαπωνία και οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εργάζονται «σκληρά» για να αποφευχθεί ο κίνδυνος του Brexit χωρίς συμφωνία, δήλωσε την Τετάρτη ο Oλλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Iάπωνα ομόλογό του Σίνζο Άμπε, ο οποίος έκανε επίσημη επίσκεψη στην Ολλανδία.

«Συμφωνώ απόλυτα με τον πρωθυπουργό Άμπε ότι πρέπει να αποτρέψουμε το Brexit χωρίς συμφωνία κι εργαζόμαστε πολύ σκληρά προκειμένου να μη φθάσουμε» εκεί, είπε ο Ρούτε, έχοντας πλάι του τον Άμπε, στη συνέντευξη Τύπου στο Ρότερνταμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Άμπε ταξιδεύει σήμερα στο Λονδίνο για να συναντηθεί με την Τερέζα Μέι, η οποία μοιάζει να οδεύει να υποστεί βαριά ήττα στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή των Κοινοτήτων για την έγκριση ή την απόρριψη της συμφωνίας περί της αποχώρησης του ΗΒ με την Ε.Ε. που διαπραγματεύθηκε με τις Βρυξέλλες τον Νοέμβριο.

«Αυτήν τη στιγμή εργάζομαι πολύ σκληρά, σε στενή συνεργασία με τους Γάλλους, με τους Γερμανούς και άλλους, προκειμένου να βοηθήσω τη Βρετανίδα συνάδελφό μου ώστε να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία της επόμενης εβδομάδας με επιτυχία» συμπλήρωσε ο Ρούτε.

Για τον Oλλανδό πρωθυπουργό, η συμφωνία ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες ήταν «η καλύτερη» δυνατή, με δεδομένους τους όρους που έθετε η Βρετανία για τα σύνορα με την Ιρλανδία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση επαφίεται στα μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου, πάντως «θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τη Μέι για να προσφέρουμε όποια βοήθεια μπορούμε κατά τη διάρκεια της περιόδου πριν από την ψηφοφορία», διαβεβαίωσε.

Από τη μεριά του, ο Σίνζο Άμπε επεσήμανε ότι το «διαζύγιο» θα έχει «μεγάλες επιπτώσεις» για τις πολλές ιαπωνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται και διαθέτουν μεγάλες εγκαταστάσεις στο ΗΒ, καθώς και για την ευρωπαϊκή οικονομία στο σύνολό της.

«Η χώρα μας εκτιμά ότι, για να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες, είναι εκ των ων ουκ άνευ να υπάρξουν εγγυήσεις για τη νομική σταθερότητα, με την εφαρμογή μιας μεταβατικής περιόδου, υπό συνθήκες διαφανείς και προβλέψιμες» τόνισε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός.

«Ελπίζουμε ότι η έξοδος (της Βρετανίας) από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία θα μπορέσει να αποφευχθεί και ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί χωρίς συγκρούσεις» πρόσθεσε.

Η Ιαπωνία και η Ολλανδία, χώρες που συγκαταλέγονται στις κορυφαίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης ως προς τις εξαγωγές, είναι εκτεθειμένες στα σοβαρά προβλήματα που θα ενέσκηπταν στο διεθνές εμπόριο σε περίπτωση χαοτικής αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης