Ρούτε: To Λονδίνο θα πρέπει να μας πει τι θέλει

Ρούτε: To Λονδίνο θα πρέπει να μας πει τι θέλει
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε προειδοποίησε σήμερα ότι εξαντλείται ο χρόνος για την επίτευξη μιας συμφωνίας πριν από την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ και κάλεσε τους Βρετανούς να αποφασίσουν τι θέλουν.

"Τώρα οι Βρετανοί θα πρέπει να πουν τι θέλουν", είπε ο Ρούτε σε δημοσιογράφους στη Χάγη αντιδρώντας στη χθεσινή ψηφοφορία στο βρετανικό κονοβούλιο που απέρριψε συντριπτικά τη συμφωνία για το Brexit της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

"Έχουμε λίγο ακόμη χρόνο, αλλά πραγματικά είμαστε στο παρά πέντε". "Εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι θα επιτύχουμε συμφωνία προτού αποχωρήσουν (από την ΕΕ) στο τέλος Μαρτίου" είπε ο Ρούτε.

Η Ολλανδία, ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς παγκοσμίως με στενούς δεσμούς με την βρετανική οικονομία, είναι εξαιρετικά ευάλωτη στις διακυμάνσεις του διεθνούς εμπορίου.

"Μια έξοδος χωρίς συμφωνία είναι σαφώς χειρότερη από ένα Brexit με συμφωνία. Αυτό που κάνει η Ολλανδία είναι ότι προσπαθεί να διασφαλίσει τη μικρότερη δυνατή ζημιά" είπε ο ίδιος προσθέτοντας ότι οι αμετακίνητες απαιτήσεις της Βρετανίας για τον τρόπο εξόδου της από την ΕΕ δείχνουν ότι "αυτή είναι η μοναδική δυνατή συμφωνία επί του παρόντος".

"Αν μετακινούνταν από αυτές τις απαιτήσεις θα μπορούσαμε να προσπαθήσουμε την επίτευξη άλλης συμφωνίας, αλλά αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, αυτή είναι η μοναδική μας επιλογή".Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2019, 11:58