Το Ιράν μπορεί να συνεργαστεί με την παγκόσμια κοινότητα, δεν χρειάζεται να επιλέξει ανάμεσα στο να την πολεμήσει και στο να παραδοθεί σε αυτήν, ανέφερε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο πρόεδρος της χώρας, Χασάν Ροχανί, λίγο μετά την επίτευξη της συμφωνίας-πλαίσιο για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Σημείωσε ότι εάν η άλλη πλευρά τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε θα τις τηρήσει και το Ιράν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Χασάν Ροχανί δήλωσε επιπλέον ότι οι παγκόσμιες δυνάμεις αποδέχθηκαν το γεγονός ότι ουράνιο μπορεί να εμπλουτίζεται στο Ιράν και τόνισε ότι η χθεσινή ημέρα θα μείνει στην ιστορία.

Πηγές από ευρωπαίους αξιωματούχους αναφέρουν ότι στη συμφωνία προβλέπεται ότι οι υπάρχουσες ποσότητες εμπλουτισμένου ουρανίου που διαθέτει η Τεχεράνη, είτε θα διαλυθούν είτε θα σταλούν σε άλλη χώρα.

Συνολικά θα «χαθούν» τα 2/3 της ικανότητας εμπλουτισμού ουρανίου, ενώ η χώρα θα παρακολουθείται από τη διεθνή κοινότητα για τα επόμενα 10 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αντάλλαγμα για το «κούρεμα» του πυρηνικού προγράμματος, η παγκόσμια κοινότητα αναμένεται να άρει κάποιες από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν, γεγονός που θεωρείται ότι θα έχει αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία της χώρας.

Πυρά Νετανιάχου

Λίγο νωρίτερα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι ο ίδιος και το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ είναι ενωμένοι κατά της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Νετανιάχου απαίτησε η τελική συμφωνία μεταξύ του Ιράν και των έξι μεγάλων δυνάμεων θα πρέπει να περιλαμβάνει την «απερίφραστη» αναγνώριση του δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ.

«Το Ισραήλ απαιτεί οποιαδήποτε οριστική συμφωνία με το Ιράν να περιλαμβάνει μια ξεκάθαρη και απερίφραστη αναγνώριση από το Ιράν του δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ» ανέφερε ανακοίνωσή του ο Νετανιάχου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έκανε τις δηλώσεις αυτές έπειτα από μια έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας, το οποίο εξέφρασε ομόφωνα «την αντίθεσή του στην προτεινόμενη συμφωνία» μεταξύ της Ομάδας των Έξι και του Ιράν.

Παράλληλα, ο Νετανιάχου επεσήμανε ότι είναι ανάγκη να αυξηθεί η πίεση στο Ιράν, ώστε να επιτευχθεί μια καλύτερη συμφωνία από αυτή στην οποία κατέληξαν χθες η Τεχεράνη και οι έξι μεγάλες δυνάμεις.

«Κάποιοι λένε ότι η μόνη εναλλακτική σε αυτή τη συμφωνία είναι ο πόλεμος», σχολίασε. «Αυτό δεν είναι αλήθεια. Υπάρχει και μια τρίτη πιθανότητα: να παραμείνουμε σταθεροί, να αυξήσουμε την πίεση στο Ιράν μέχρις ότου καταλήξουμε σε μια καλή συμφωνία» είπε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης