Ροχανί: Οι κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του υπουργού Εξωτερικών δείχνουν τον φόβο της Ουάσινγκτον

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 1 Αυγούστου 2019, 13:06
Ροχανί: Οι κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του υπουργού Εξωτερικών δείχνουν τον φόβο της Ουάσινγκτον

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε σήμερα πως οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε βάρος του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δείχνουν πως η Ουάσινγκτον τον «φοβάται».

«Φοβούνται τις συνεντεύξεις που έδωσε ο υπουργός μας των Εξωτερικών» δήλωσε ο Ροχανί σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Ο Ιρανός πρόεδρος, ο οποίος επισκέπτεται την Ταμπρίζ, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, αναφερόταν σε μια σειρά συνεντεύξεων που έδωσε ο Ζαρίφ στον διεθνή Τύπο κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

«Είναι απολύτως σαφές πως τα θεμέλια του Λευκού Οίκου σείστηκαν από τα λόγια και τη λογική ενός ενημερωμένου και αφοσιωμένου διπλωμάτη» είπε, κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες για «παιδιάστικες συμπεριφορές».

«Οι εχθροί μας είναι τόσο ανίσχυροι, που έχασαν την ικανότητα να δρουν και να σκέπτονται με συνετό τρόπο» πρόσθεσε.

Την Τετάρτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να επιβάλουν κυρώσεις σε βάρος του επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, εντείνοντας ακόμη περισσότερο την εκστρατεία τους για άσκηση «μέγιστης πίεσης» στο ιρανικό καθεστώς, το οποίο κατηγορούν ότι αποσταθεροποιεί τη Μέση Ανατολή.

Οι κυρώσεις προβλέπουν το «πάγωμα» όλων των περιουσιακών στοιχείων του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ στις Ηνωμένες Πολιτείες και την απαγόρευση οποιασδήποτε συναλλαγής Αμερικανών μαζί του, διευκρίνισε το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.

Με τις κυρώσεις αυτές η Ουάσινγκτον θα επιδιώξει επίσης να περιορίσει και να προβάλει προσκόμματα στα ταξίδια του Ζαρίφ στο εξωτερικό, αλλά δεν θα τον εμποδίσει να συμμετάσχει στις εργασίες του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας δήλωσε πως οι κυρώσεις αυτές δεν θα έχουν «καμία επίπτωση» στον ίδιο ή στην οικογένειά του. «Δεν έχω καμία ιδιοκτησία ή περιουσιακό στοιχείο εκτός Ιράν» έγραψε στο Twitter. «Σας ευχαριστώ που με θεωρείτε τόσο μεγάλη απειλή» πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 1 Αυγούστου 2019, 13:08