Ροχανί: Οι σχέσεις Ιράν - ΗΠΑ έχουν βελτιωθεί αλλά μένει πολύς δρόμος ακόμη

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2015, 11:59
Ροχανί: Οι σχέσεις Ιράν - ΗΠΑ έχουν βελτιωθεί αλλά μένει πολύς δρόμος ακόμη
Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε χθες Παρασκευή ότι οι σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ έχουν βελτιωθεί, αν και «μένει να διανυθεί πολύς δρόμος ακόμη» προτού εξομαλυνθούν πλήρως.

«Η κατάσταση έχει σίγουρα αλλάξει», είπε ο Ροχανί ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. «Όμως μένει να διανυθεί πολύς δρόμος» πρόσθεσε.

Ο Ιρανός πρόεδρος χαρακτήρισε την ιστορική συμφωνία μεταξύ της χώρας του, των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Κίνας «μεγάλη δοκιμασία» για τις ιρανοαμερικανικές σχέσεις και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης.

«Αν συνεχίσουμε σε αυτό το μονοπάτι, ο δρόμος θα είναι σπαρμένος με περαιτέρω συνεργασία», επεσήμανε τονίζοντας ότι «παρατηρήσαμε καλή πίστη μεταξύ των δύο πλευρών».

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δεν είναι προγραμματισμένη μια συνάντηση μεταξύ του Ροχανί και του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα τις επόμενες ημέρες, ενώ και ο Ιρανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι θα ήταν πρώιμο να συζητηθεί μια συνάντηση μεταξύ τους.

Εξάλλου ο Ροχανί εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι πλέον πρόθυμες να επιτρέψουν στο Ιράν να συμμετάσχει στις συζητήσεις για την εξεύρεση λύσης στη Συρία. «Το Ιράν είναι μια ισχυρή και αποτελεσματική χώρα στην περιοχή» είπε.

Απάντησε μάλιστα στα δημοσιεύματα του Τύπου, σύμφωνα με τα οποία Τεχεράνη και Μόσχα συζητούν να σχηματίσουν έναν συνασπισμό για να πολεμήσουν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους λέγοντας «δεν βλέπω έναν συνασπισμό μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συρία».

Ο Ροχανί, η χώρα του οποίου είναι σύμμαχος της Δαμασκού, τόνισε ότι τελικά ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ θα πρέπει να δεχθεί κάποια πολιτική μεταρρύθμιση, αν και εκτίμησε ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα είναι οι βασικές προτεραιότητες.
«Μπορούμε να φανταστούμε τη σταθερότητα μόνο με δημοκρατία, αλλά δημοκρατία δεν γίνεται χωρίς σταθερότητα» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας της 14ης Ιουλίου για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Ιρανός πρόεδρος επεσήμανε ότι μπορεί να ξεκινήσει τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο. Δυτικοί αξιωματούχοι από την πλευρά τους έχουν επισημάνει ότι η εφαρμογή της συμφωνίας είναι πιο πιθανή του χρόνου.

Τέλος, ο Ροχανί αναφέρθηκε στην κράτηση Αμερικανών στο Ιράν και Ιρανών στις ΗΠΑ. Η Τεχεράνη κρατά αρκετούς Αμερικανούς, περιλαμβανομένου του δημοσιογράφου της Washington Post Τζέισον Ρεζαγιάν ο οποίος έχει και ιρανική και αμερικανική υπηκοότητα.

Σύμφωνα με τον Ιρανό πρόεδρο και οι δύο χώρες θα πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να προχωρήσει η απελευθέρωση των κρατούμενων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2015, 12:09