Ροχανί: Τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν υπεύθυνα για τις συνέπειες της εξομάλυνσης των σχέσεών τους με το Ισραήλ

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2020, 13:25
Ροχανί: Τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν υπεύθυνα για τις συνέπειες της εξομάλυνσης των σχέσεών τους με το Ισραήλ

Το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα είναι οι μοναδικοί «υπεύθυνοι» των «σοβαρών συνεπειών» της εξομάλυνσης των σχέσεών τους με το Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί.

«Πώς τείνατε το χέρι στο Ισραήλ; Και στη συνέχεια θέλετε να τους δώσετε βάσεις στην περιοχή; Θα είστε υπεύθυνοι για όλες τις σοβαρές συνέπειες που θα προκύψουν» ανέφερε ο Ροχανί σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση.

Ο Ιρανός πρόεδρος, ο οποίος δεν κατονόμασε το Μπαχρέιν και τα Εμιράτα, έκανε τις δηλώσεις αυτές στο υπουργικό συμβούλιο την επομένη της υπογραφής στην Ουάσινγκτον συμφωνιών εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και σε αυτά τα δύο αραβικά κράτη του Κόλπου, υπό την αιγίδα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Στην ομιλία του ο Ροχανί επέκρινε «ορισμένα κράτη της περιοχής», «οι ηγέτες των οποίων δεν καταλαβαίνουν τίποτα για τη θρησκεία και αγνοούν το χρέος τους (...) προς τον παλαιστινιακό λαό».

Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ είχε κατηγορήσει τα Εμιράτα ότι «πρόδωσαν τον μουσουλμανικό κόσμο (...), τα αραβικά έθνη, τις χώρες της περιοχής και την Παλαιστίνη» αποδεχόμενες να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το εβραϊκό κράτος.

Το Σάββατο ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών είχε κατηγορήσει τη μοναρχία του Μπαχρέιν ότι είναι στο εξής «συνένοχος στα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος».

Τα Εμιράτα και το Μπαχρέιν είναι η τρίτη και η τέταρτη χώρα που εγκαθιδρύουν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, μετά την Ιορδανία (το 1994) και την Αίγυπτο (το 1979).

Μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979, το Ιράν δεν χάνει ευκαιρία να υπενθυμίζει την προσήλωσή του στην υπεράσπιση της παλαιστινιακής υπόθεσης.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2020, 13:30