Η μαντήλα… μαντήλα, ωστόσο οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία αποφάσισαν να σηκώσουν για μια φορά το κεφάλι, σε μια σπάνια για τα ήθη της χώρας επίδειξη αντίστασης και διαμαρτυρίας.

Τη σημαία της αντίστασης σήκωσαν φοιτήτριες σε πανεπιστήμιο θηλέων, οι οποίες δεν δίστασαν να σαμποτάρουν τα μαθήματα, διαμαρτυρόμενες για την πλημμελή καθαριότητα, αλλά και για κακομεταχείρισή τους από τις Αρχές του εκπαιδευτικού ιδρύματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, χιλιάδες φοιτήτριες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου αρνήθηκαν να μπουν στις αίθουσες.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για έναν χορό κινητοποιήσεων που άνοιξε την περασμένη Τετάρτη, με αντίστοιχη διαμαρτυρία στο πανεπιστήμιο αρρένων, Κινγκ Χαλίντ.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν τη διαμαρτυρία, αφήνοντας πίσω τους δεκάδες τραυματίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαμαρτυρίες ξέσπασαν όταν το πανεπιστήμιο διέκοψε τις υπηρεσίες για την καθαριότητα, λέγοντας ότι οι φοιτητές θα πρέπει να είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι για την υγιεινή. Από την πλευρά τους, οι φοιτητές ζήτησαν την απομάκρυνση του προέδρου του πανεπιστημίου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα οι φοιτήτριες της Σαουδικής Αραβίας όχι μόνο δεν διστάζουν να διαμαρτυρηθούν, αλλά χρησιμοποιούν και σύγχρονα «δυτικά» μέσα, όπως το YouTube, για να προβάλουν τις καταγγελίες τους.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας δαπανά υψηλά κονδύλια για την εκπαίδευση ως όπλο ενάντια στην ανεργία των νέων, καθώς το 70% του συνολικού πληθυσμού (19 εκατ. κάτοικοι) είναι κάτω των 30 ετών.

Παράλληλα, οργανώσεις και ακτιβιστές δίνουν πολύχρονο αγώνα για την κατοχύρωση στοιχειωδών δικαιωμάτων για τις γυναίκες, οι οποίες -μεταξύ άλλων – απαγορεύεται να ταξιδεύουν, να εργάζονται, να οδηγούν, αλλά και να υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση χωρίς την άδεια άνδρα συγγενή τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης