Την ανάγκη να υπάρχει συνεχής εγρήγορση και επαγρύπνηση των Η.Π.Α. στο νότιο τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού, περιοχή στρατηγικής σημασίας για τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας του, εξέφρασε την Τρίτη ο υπουργός των Η.Π.Α., Leon Panetta.

«Οι Η.Π.Α. είναι μια ναυτική δύναμη και σήμερα ανακαλύπτουμε εκ νέου τις ναυτικές μας ρίζες. Εναπόκειται στη δική σας γενιά να διατηρήσετε και να ενισχύσετε την αμερικανική ναυτική δύναμη στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού», εξήγησε στη διάρκεια της απονομής των διπλωμάτων στους αποφοίτους της ναυτικής Ακαδημίας στην Αννάπολη, κοντά στην πρωτεύουσα, Ουάσινγκτον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώην επικεφαλής της CIA ενθάρρυνε τους νέους αξιωματικούς να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με την Κίνα και να μην παραβλέψουν την ανάδυση της στρατιωτικής της δύναμης στην περιοχή.

«Ο κινεζικός στρατός επεκτείνεται και εκσυγχρονίζεται. Θα πρέπει να επαγρυπνούμε. Θα πρέπει να είμαστε δυνατοί. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πρόκληση. Ωστόσο, το σημαντικότερο είναι να εγκαινιάσουμε μία νέα εποχή συνεργασίας ως προς την ασφάλεια», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το video…

Παιχνίδια στρατηγικής στο Νότιο Ειρηνικό

Το Πεκίνο έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια στον εκσυγχρονισμό του Πολεμικού του Ναυτικού, αποκτώντας μάλιστα και το πρώτο του αεροπλανοφόρο. Η νότια κινεζική θάλασσα, περιοχή πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αποτελεί «μήλον» της έριδος ανάμεσα στην Κίνα και γειτονικές της χώρες (Ταϊβάν, Φιλιππίνες, Μαλαισία), με το καθεστώς νησιωτικών συμπλεγμάτων να προκαλεί αρκετά συχνά εντάσεις.

Ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Barack Obama, είχε ξεκαθαρίσει για πρώτη φορά στη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στην Αυστραλία, το 2011, ότι το στρατηγικό ενδιαφέρον της χώρας του μετατοπίζεται από τη Μέση Ανατολή και οριοθετείται στην περιοχή του Νότιου Ειρηνικού. Αυτή η αλλαγή στρατηγικής είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Πεκίνου.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως η προσέγγιση της Μιανμάρ, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη Αμερικανών Πεζοναυτών στην Αυστραλία και τη διατήρηση της «παραδοσιακής» συμμαχίας με την Ταϊβάν, καθώς και τα κοινά ναυτικά γυμνάσια με τις Φιλιππίνες και τη Ν. Κορέα, εντάσσονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Leon Panetta πρόκειται να πραγματοποιήσει περιοδεία στην Ασία όπου θα επισκεφτεί μεταξύ άλλων τη Σιγκαπούρη, το Βιετνάμ και την Ινδία.

Διαβάστε επίσης:
«Ασφαλής» η Ν. Κορέα, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 19 Μαΐου 2012, 05:29
Η.Π.Α.: Αλλαγή πλεύσης στο ζήτημα των νέων μαχητικών στην Ταϊβάν, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 28 Απριλίου 2012, 02:47
Δυναμική απάντηση της Κίνας στην Κίτρινη Θάλασσα, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 27 Απριλίου 2012, 03:05

Επίδειξη ισχύος στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 26 Απριλίου 2012, 04:20
Στην Αυστραλία οι πρώτοι Αμερικανοί Πεζοναύτες, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 4 Απριλίου 2012, 07:15
Ουδέν κρυπτόν από τον… αμερικανικό δορυφόρο, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2011, 05:48

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης