Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της γερμανικής Ένωσης για την προστασία των μετόχων (DSW) και του Πολυτεχνείου του Μονάχου, οι συμμετέχοντες στα διοικητικά συμβούλια των τριάντα μεγαλύτερων εισηγμένων επιχειρήσεων της Γερμανίας είχαν κατά μέσο όρο ετήσιο εισόδημα 3,14 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Ούλριχ Χόκερ, πρόεδρος της ένωσης μετόχων, παραδέχεται ότι το ποσό αυτό δεν είναι αδικαιολόγητο, από τη στιγμή που οι επιχειρήσεις πάνε καλά και παρουσιάζουν μάλιστα «ισολογισμούς-χρυσάφι» για το 2011.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την άλλη πλευρά όμως «το ότι οι συμμετέχοντες στα διοικητικά συμβούλια αυξάνουν τα έσοδά τους κατά 8%, ενώ εμείς πρέπει να αρκεστούμε σε μία αύξηση μερίσματος 5%, οπωσδήποτε μας προκαλεί κάποια πικρία» λέει ο Ούλριχ Χόκερ.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά πιο καλοπληρωμένος μάνατζερ της χώρας «ανακηρύσσεται» ο επικεφαλής της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen Μάρτιν Βίντερκορν με ετήσιο εισόδημα 16,6 εκ. ευρώ, δηλαδή περίπου επτά εκατομμύρια περισσότερα από τον επικεφαλής της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν.

Όλα αυτά προκαλούν πολλές φορές αντιδράσεις στην κοινή γνώμη. Ο Χόκερ λέει ότι οι αρνητικές αντιδράσεις δεν είναι παράλογες, όταν ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου κερδίζει κατά μέσο όρο 54 φορές περισσότερα χρήματα από τον απλό εργαζόμενο στην ίδια επιχείρηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή:Deutsche Welle
Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης