Άνεργοι που αναζητούν δουλειά υποχρεώνονται από το Υπουργείο Εργασίας της Βρετανίας να συμπληρώσουν ψυχομετρικά τεστ και, μάλιστα, απειλούνται με απώλεια προνομίων, εάν δεν ολοκληρώσουν τα ανούσια online ερωτηματολόγια.

Οι δηλώσεις που καλείται κάποιος να αξιολογήσει σε μια κλίμακα που ξεκινά από το «είναι ακριβώς αυτό που κάνω» μέχρι «καθόλου σαν εμένα» περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων – τις εξής: «Δεν βγαίνω ποτέ από τον δρόμο μου για να επισκεφτώ ένα μουσείο» και «δεν έχω δημιουργήσει τίποτα πραγματικά όμορφο από πέρυσι». Το τεστ ονομάζεται «My Strengths», είναι σχεδιασμένο από το τμήμα ανάλυσης συμπεριφοράς της Downing Street και έχει ξεσκεπαστεί από bloggers ως απάτη, αφού τα αποτελέσματα δεν έχουν καμία σχέση με τις απαντήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν ο εξεταζόμενος ολοκληρώσει το τεστ, του αποδίδεται ένας συνδυασμός από πέντε θετικές ιδιότητες, όπως αγάπη για τη μάθηση, περιέργεια και πρωτοτυπία. Το περίεργο είναι, όμως, ότι άτομα που συμπλήρωσαν το τεστ και πάτησαν επανειλημμένα την ίδια απάντηση ανακάλυψαν ότι λάμβαναν τα ίδια αποτελέσματα με άτομα τα οποία πάτησαν τις ακριβώς αντίθετες απαντήσεις. Η μονάδα που έστησε το τεστ υπό την επίβλεψη του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, έχει έξοδα περίπου μισό εκατομμύριο αγγλικές λίρες κάθε χρόνο και μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις δέχεται – όπως είναι φυσικό – έντονη κριτική.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης