Πολλά και αναπάντητα ερωτηματικά προκύπτουν μετά την κράτηση για εννέα ώρες στο αεροδρόμιο του Χίθροου, του συντρόφου του δημοσιογράφου της Guardian Γκλεν Γκρίνγουολντ, (στη φωτογραφία δεξιά) ο οποίος από τις 5 Ιουνίου αποκάλυπτε πολλά και απόρρητα έγγραφα για το πρόγραμμα παρακολούθησης της NSA, τα οποία του έδινε ο πληροφοριοδότης Έντουαρντ Σνόοντεν.

Η κράτηση του Βραζιλιάνου Ντέιβιντ Μιράντα (στη φωτογραφία αριστερά) έγινε βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας και προκάλεσε την οργή της κυβέρνησης της Βραζιλίας και την καταδίκη της Διεθνούς Αμνηστίας. Για την υπόθεση, που μοιάζει να είναι αντίποινα για τις αποκαλύψεις του δημοσιογράφου και του Έντουαρντ Σνόουντεν υπάρχει και πολιτική καταδίκη με τον βουλευτή των Εργατικών Keith Vaz να ζητεί με επιστολή του εξηγήσεις από την αστυνομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μιράντα κρατήθηκε επί εννιά ώρες στο αεροδρόμιο του Χίθρρου βάσει αντιτρομοκρατικού νόμου που δίνει διευρυμένες εξουσίες στην αστυνομία, κατά την επιστροφή του από το Βερολίνο.

Οι αρχές κατέσχεσαν το κινητό του τηλέφωνο, το λάπτοπ του, την κάμερά του, κάρτες μνήμης DVD και κονσόλες παιχνιδιών.

Η Σκότλαντ Γιάρντ αρκέστηκε να ανακοινώσει για το περιστατικό: 

Στις 8.05 Κυριακή 18 Αυγούστου κρατήθηκε ένας 28χρονος στο αεροδρόμιο του Χίθροου βάσει του τρομοκρατικού νόμου 2000 Δεν συνελήφθη . Αφέθηκε ελεύθερος στις 17:00

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μιράντα κρατήθηκε για εννέα ώρες, ο μεγαλύτερος χρόνος κράτησης προτού οι αρχές μπορούν να προχωρήσουν σε σύλληψη είτε να αφήσουν κάποιον ελεύθερο. Οι περισσότερες κρατήσεις βάσει αυτού του νόμου, το 97% των περιπτώσεων κρατούν λιγότερο από μία ώρα και μόλις μία στις 2.000 περιπτώσεις έχει κρατηθεί για περισσότερες από έξι ώρες.

Τη βαθιά της ανησυχία η κυβέρνηση της Βραζιλίας, χαρακτηρίζοντας την κράτηση αδικαιολόγητη.

Παράνομη και αδικαιολόγητη χαρακτηρίζει την κράτηση και η Διεθνής Αμνηστία σημειώνοντας ότι έγινε βάσει ενός νόμου που παραβιάζει βασικές αρχές Δικαιοσύνης.

Η κράτηση, αποδεικνύει πως ο νόμος αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά για εκδικητικούς λόγους.

Πηγή: Guardian/ ertopen
Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης